Kultura
MATICA HRVATSKA SLATINA

Objavljen novi broj “Zavičaja” nakon 5 godina
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Mi ne pišemo vijesti od danas do sutra, mi pišemo ono što traje i trajat će, kaže Varga

U prostorijama Zavičajnog muzeja Slatina Matica hrvatska Ogranak Slatina i njegova predsjednica Zorica Varga organizirali su predstavljanje posljednjega dvobroja "Zavičaja", časopisa županijskih ogranaka Matice hrvatske u Slatini, Virovitici i Orahovici.



- Prošlo je pet godina otkako smo predstavili posljednji broj "Zavičaja" i nakon dugih pet godina on je opet s nama. Ne ponestaje nama tekstova, ima ih na pretek, duga je naša županija, vrijedni su naši ljudi, ali bez materijalnih sredstava koraci ne vode naprijed, tapkamo na mjestu. Dok netko ne odluči da je možda vrijeme i za neki iskorak, "Zavičaja" nema. Očito da je netko rekao da je vrijeme od pet godina bilo dovoljno i da taj "Zavičaj" treba ponovno ugledati svjetlo dana. "Zavičaj" donosi članke i fotografije o događanjima koja su obilježila proteklih pet godina. Rekli bismo da neki nisu aktualni, ali mi nemamo aktualnosti, mi ne pišemo vijesti od danas do sutra, mi pišemo ono što traje i trajat će - rekla je uvodno predsjednica MH Ogranak Slatina Zorica Varga.

"Zavičaj" je predstavila njegova glavna urednica, predsjednica Ogranka MH u Virovitici Dubravka Sabolić. Ona je prvo pojasnila da časopis nije tiskan pet godina zbog financijske oskudice i zbog pandemijskih godina koje su privremeno usporile rad Ogranka. Budući da je prošla 31 godina od prvog broja "Zavičaja", iskoristila je ovu prigodu za šetnju kroz prošle brojeve. Podsjetila je da je prvi broj tiskan u studenome 1991., premda je izlaženje ovakvog glasila za kulturu, znanost i umjetnost virovitičkog Ogranka Matice hrvatske pripremljeno još 1971. Tada ono nije ostvareno zbog poznatih događaja, Hrvatskog proljeća i prekida rada Matice. Godine 1994. ostvaren je projekt županijskog časopisa za kulturu, nastao u suradnji ogranaka MH u Slatini, Orahovici, Pitomači i Virovitici, sa širokim rasponom tema i raznolikošću sadržaja na čak 76 stranica.

- Suradnja Matičinih ogranaka MH Orahovice, Slatine i Virovitice sve do najnovijega broja pokazuje svoje plodove u "Zavičaju", koji zaista možemo nazvati županijskim časopisom za kulturu. "Zavičaj" nije novinski aktualan, danas je bolje reći brz kao internetski portali, jer izlazi povremeno i piše o onome što je bilo i vrijedno je spomena. Objavljuje tekstove s povijesnom i kulturno-umjetničkom tematikom, ali i prirodoznanstvene priloge te literarne, pretežno pjesničke radove.

Najnoviji dvobroj "Zavičaja" na 132 stranice donosi 44 rada koja je napisalo 25 suradnika. Radovi su podijeljeni na dvanaest tema, među kojima je najopširnija tema "Istraživanja", koja donosi povijesna, etnološka, arheološka, književnopovijesna, jezična i onomastička pitanja. Jedan od tekstova objavila je Valentina Volf, pod nazivom "Utvrda Voćin - zaboravljeni stari grad Athyna". Priča je to o srednjovjekovnoj utvrdi na uzvisini zapadnog dijela Voćina, koja je u svoje doba predstavljala uporište obrane i sigurnost za stanovnike, a danas zarasta u vegetaciju i postaje sve teže dostupna. Među imenima predstavljenim u temi "Razgovori" ističemo posljednji razgovor Viktora Žmegača, koji je s akademikom obavila Nela Krznarić.

Dragica Šuvak napisala je tekst o izložbi "Spavaj, mali Božiću", u kome govori o tradicijskom slavlju Božića u slatinskom kraju. Srđan Đuričić autor je "Priloga poznavanju kneževskog groba iz Čađavice", u kome govori o kneževskom grobu i nalazima pronađenim 1929. Zorica Varga napisala je prilog o djelovanju Ogranka MH u Slatini s osvrtom na izdavačku djelatnost. Zastupljeni su također putopisi, nekrolozi, povijesna događanja, poezija, astronomske teme…

Na predstavljanju su bili i članica virovitičkog Ogranka Mirjana Vodopić, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, članica Ogranka MH u Virovitici i knjižničarka Zavičajne zbirke Gradske knjižnice u Virovitici Nela Krznarić i drugi.

Časopis "Zavičaj" tiskan je uz potporu Virovitičko-podravske županije, Grada Orahovice, Općine Gradina i nekoliko poduzeća.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente