Kultura
SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA

SLUK vraća zajedništvo i status lutkarskoj struci
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
U Državnom arhivu u Osijeku može se pogledati velika izložba “Osječki SLUK-ovi”

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku počeo je 31. svibnja, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, u Osijeku. Dugu tradiciju lutkarstva niz godina podržava i održava Dječje kazalište uz potporu brojnih partnera, suorganizatora, lokalne i nacionalne zajednice. Na svečanom su se otvaranju nazočnima obratili ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA Adam Skendžić, Prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu Saša Došen, izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija i ravnatelj Državnog arhiva Dražen Kušen, dok je Festival svečano otvorio zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić posebno je zahvalio svima koji su omogućili da i ove godine možemo u Osijeku uživati u SLUK-u. Veseli vidjeti što iz godine u godinu raste zanimanje publike za lutkarskim predstavama, ali i što kazališne kuće diljem zemlje svake godine iznalaze nova kreativna rješenja kako bi posjetiteljima ponudili ono što je zapravo i najvažnije, emociju koju će nakon odgledanih predstava još dugo nositi u sebi. Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA Adam Skendžić prisutnima se obratio prigodnim riječima izrazivši zadovoljstvo što SLUK, između ostaloga, vraća zajedništvo i status lutkarskoj struci. Lutkarstvo pruža mnogo scenskih mogućnosti i šteta je što se njegov potencijal ne koristi, svaka lutkarska tehnika nosi svoju dramaturšku i simboličku vrijednost, a kombinacije različitih tehnika otvaraju mnoge nove scenske mogućnosti kojih, vjeruje, neće nedostajati na ovogodišnjem Festivalu.

Naglasio je kako će od ove godine SLUK imati i novi vizualni identitet u obliku divovske lutke koju će za vrijeme SLUK-a izraditi studenti Akademije za umjetnost i kulturu, a i kipić koji će dobiti nagrađeni od ove godine predstavljat će ovaj festival. Riječ je o rješenju koje je pobijedilo na natječaju HC UNIMA, a autorica je prof. Marijana Županić Benić. Prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju AUKOS-a Saša Došen u svom je govoru stavila naglasak na nastojanja Akademije da kroz svoje programe stvori buduće umjetnike koji će znati pisati tekstove, režirati, baviti se produkcijom, tehnikom, imati ideju kako postaviti novu predstavu u uvjetima koji nisu idealni, izići iz zadanih okvira i stvoriti neku novu kulturno-umjetničku vrijednost. U ime dekanice Helene Sablić Tomić svim je okupljenima i natjecateljima poželjela sreću i dobru zabavu. Izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija i ravnatelj Državnog arhiva Dražen Kušen zadovoljan je što Osijek pokazuje da je grad kulture u kojem se kulturom prožeta događanja izmjenjuju iz tjedna u tjedan. Dodatni doprinos ovoj manifestaciji s dugom tradicijom dat će i Državni arhiv u Osijeku, u kojem se može pogledati velika izložba pod nazivom "Osječki SLUK-ovi".

Govornicima su okupljenima, koji će u pet dana trajanja Festivala uživati u brojnim programima, poželjeli da uče, pamte i ono najvažnije, da se dobro zabave… Jer, tko zna, možda se upravo među njima kriju nove lutkarske zvijezde.

U petak, 2. lipnja, svoje će predstave izvesti Gradsko kazalište lutaka Split - "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu", u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, s početkom u 10 sati, Kazališna družina "Ivana Brlić-Mažuranić" Slavonski Brod - "Tunja" U Kulturnome centru Osijek s početkom u 12 sati, Zagrebačko kazalište lutaka - "Postolar i vrag" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 17 sati. Za kraj trećeg dana 29. SLUK-a najavljujemo i predstavljanje knjige urednika Igora Tretinjaka "Suvremeno lutkarstvo i kritika", u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, s počekom u 18.30 sati. Više o programu na web-stranici sluk.hr.

Tanja Kvorka
AUKOS
STVARA

BUDUĆE

UMJETNIKE

Novi vizualni identitet u obliku divovske lutke za vrijeme SLUK-a izradit će studenti AUKOS-a

Možda ste propustili...

JEDAN OD NAJČITANIJIH HRVATSKIH PROZAISTA

Ferić zatvorio 23. FEKP

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

2

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

3

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca