Svijet
REGIJA BELGOROD

Rusija kaže da je odbila novi pokušaj upada na njezin teritorij
Objavljeno 1. lipnja, 2023.

Rusija je priopćila u četvrtak da je odbila pokušaj upada proukrajinskih militanata duž njezine granice s Ukrajinom, kao i da je granatiranje potaknulo djelomičnu evakuaciju civila s tog područja.

Uoči očekivane ukrajinske protuofenzive u ratu koji traje više od 15 mjeseci, Rusija je posljednjih dana bila meta napada, što uključuje prekogranični upad i napad dronovima na Moskvu.

Proukrajinske snage prošlog tjedna su nakratko zauzele naselja u ruskoj regiji Belgorod na granici s Ukrajinom.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je odbilo tri prekogranična napada u četvrtak u blizini grada Šebekina i optužilo Ukrajinu da koristi "terorističke formacije" za pokušaje napada na ruske civile.

Ukrajina tvrdi da upadi u Belgorod nemaju nikakve veze s njezinom vojskom i da ih provode ruski dobrovoljci.

"Nesebičnim djelovanjem ruskih vojnika odbijena su tri napada ukrajinskih terorističkih formacija", priopćilo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je navelo da su postrojbe ruske vojske, graničari i postrojbe Federalne sigurnosne službe (FSB) odbili prvi napad oko tri sata u noći kada su dvije jedinice s vozilima i tenkovima pokušale prijeći granicu blizu Novaje Tavolžanke i Šebekina.

Više od 30 ukrajinskih boraca je ubijeno i uništena su četiri oklopna vozila, objavilo je rusko ministarstvo.

Kremlj je objavio da se predsjednika Vladimira Putina redovito obavještavalo o situaciji i da je primijetio da su se zapadne sile suzdržale od osude napada na ruski teritorij.

"Kao i ranije, nema nijedne riječi kritike na kijevski režim - ni bilo kakve osude", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da napadi na Belgorod neće imati apsolutno nikakav utjecaj na tijek "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Odvojeno je Kremlj priopćio da je čelnik lokalne uprave Šebekina odlikovan Ordenom za hrabrost, jednom od najvećih ruskih počasti.

Evakuacija

Ranije je Ruski dobrovoljački korpus (RVC), ekstremno desna paravojna skupina etničkih Rusa koja podržava Ukrajinu, objavio da se bori na ruskom teritoriju.

Skupina tvrdi da je napredovala do predgrađa Šebekina, iako Reuters to nije mogao neovisno potvrditi. RVC je objavio snimke svojih boraca kako pucaju iz oružja, kao i fotografije naoružanih vojnika unutar zgrade.

Druga skupina, poznata kao legija Sloboda Rusije, objavila je snimke naoružanih vojnika i vozila.

Moskva krivi ukrajinske "teroriste" za ciljanje zapadne granice Rusije, ali Kijev kaže da ondje djeluju ruski dobrovoljci protiv Putina.

Kijev poriče bilo kakvu umiješanost, ali ruski dužnosnici tvrde da Ukrajina upravlja tim borcima.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su ukrajinske oružane snage više puta granatirale Šebekino raketama Grad 122 mm sovjetske proizvodnje te da su zapalile spavaonicu i oštetite zgradu uprave.

Najmanje devetero civila ozlijeđeno je u granatiranju diljem regije, rekao je.

Gladkov je najavio nastavak evakuacije stanovnika u privremeni smještaj kad se borbe smire.

"Glavno pitanje je, naravno, pomaganje ljudima, potpora preseljenju onih koji to trebaju ili žele", rekao je Peskov, dok je Gladkov je poručio da stotine djece, žena i staraca već napuštaju to područje, kao i da je Putina obavijestio o situaciji. H

Možda ste propustili...