Svijet
SASTANAK EUROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE

Plenković: Cilj skupa nije konfrontacija Rusiji, nego davanje potpore Moldaviji
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
”Ako Rusija svaki skup u svom susjedstvu doživljava kao neku prijetnju, onda je to velik problem”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se u Moldaviji kratko susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pohvalivši potom njegovu "stratešku" odluku da ostane u Kijevu na početku ruske invazije te njegovu komunikaciju i inteligentno korištenje digitalnim tehnologijama.



Drugi sastanak Europske političke zajednice, formata koji okuplja 27 država članica Europske unije i 20 europskih država, bez Bjelorusije i Rusije, održao se u Moldaviji nakon prošlogodišnjeg susreta u Pragu. Na skupu je sudjelovao i premijer Plenković, koji je održao niz bilaterala, a, između ostalog, kratko se susreo i s ukrajinskim predsjednikom. Plenković je rekao da sa Zelenskim ima jako dobar odnos i redovitu komunikaciju te da je nedavno bio u Ukrajini, zbog čega nije bilo potrebe za dužim bilateralnim susretom s ukrajinskim čelnikom, vrlo "traženim" na skupu u Moldaviji. Premijer je u izjavi novinarima hvalio način na koji Zelenski vodi ratom pogođenu državu. Posebno se "strateškom i najdalekosežnijom" istaknula odluka ukrajinskog vodstva da odluči ostati u Kijevu "u trenutku kad nisu znali kako će se to sve skupa završiti". Plenković je pohvalio i "inteligentan i sustavan način" na koji se vlada Zelenskog koristi digitalnim tehnologijama i društvenim mrežama te komunicira sa svojim građanima i međunarodnom zajednicom. Ukrajinski predsjednik time je pridonio da se održi "snažno jedinstvo međunarodne zajednice" u potpori Ukrajini, naglasio je premijer. Plenković smatra da je novi format Europske političke zajednice, koja će se idući put susresti krajem godine u Španjolskoj, "dobar i koristan" jer daje priliku zemljama koje nisu članice Europske unije da ostvare neposredne kontakte i iskažu svoja stajališta o pitanjima bitnim za europsku sigurnost i zajedničke aktivnosti u budućnosti. Premijer je na skupu govorio o hrvatskim naporima za ostvarenje energetske neovisnosti kontinenta proširenjem LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu prostornih metara plina.

Uoči skupa Europske političke zajednice u Moldaviji Plenković je poručio kako njegov cilj nije konfrontacija Rusiji, nego podrška Kišinjevu, glavnom gradu bivše sovjetske republike suočene s pritiskom Moskve. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da ta zemlja "usprkos svim pritiscima" brzo i kvalitetno napreduje prema članstvu u Europskoj uniji. Skup je održan na desetak kilometara od moldavske odmetnute regije Pridnjestrovlja, gdje su raspoređeni takozvani ruski mirotvorci. Moldavija je "neovisna država koja ima svoju vlast, svoje demokratske izabrane institucije i svoj smjer", rekao je hrvatski premijer na početku skupa, dodavši da je riječ o vjerojatno najvećem međunarodnom skupu dosad u toj zemlji s 2,5 milijuna stanovnika. Plenković je rekao da je skup "važna politička poruka, no da nije upućena kao poruka konfrontacije, nego kao poruka suradnje i uključenosti" s Moldavijom. "Ako Rusija svaki skup koji se održava u njezinu bližem susjedstvu doživljava kao neku prijetnju, onda je to velik problem", rekao je Plenković, naglasivši da je "iz tog osjećaja i te posture" i došlo do današnje situacije.

Sam skup održan je pod velikim mjerama sigurnosti, a iznad susjedne Rumunjske patrolirali su NATO-ovi avioni, štiteći zračni prostor bivše sovjetske republike.

Ukrajinski predsjednik je na skupu naglasio kako je Kijevu potrebna jasna odluka NATO-a o članstvu njegove zemlje, a pozvao je i na ukidanje restrikcija uvoza žitarica iz Ukrajine. Ponovio je i svoje pozive da se Ukrajina opskrbi borbenim zrakoplovima. Zelenski je iznio svoj poziv u vrijeme dok između sjevernoatlantskih saveznika traju otvoreni sporovi o brzini ukrajinskog članstva. Dio njih strahuje da bi hitar potez mogao odvesti NATO u izravan sukob s Rusijom.

"Ovo je godina za odluke", rekao je Zelenski. "Na ljetnom NATO skupu u Vilniusu potrebna je jasna pozivnica Ukrajini, kao i sigurnosne garancije na putu prema članstvu", nastavio je. Zelenski je kazao kako se ukrajinske nade temelje na jedinstvu NATO-a, te je dodao da Kijev radi na organizaciji samita na kojem bi se trebalo razgovarati o načinima završetka rata, no da još nije određen datum.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike