Novosti
POTREBNA BOLJA ZDRAVSTVENA SKRB I VEĆE MIROVINE

Stariji u Hrvatskoj imaju riješeno stambeno pitanje i - dobre socijalne veze
Objavljeno 2. lipnja, 2023.

Za razliku od drugih zemalja Europske unije, većina starijih od 50 u Hrvatskoj ima riješeno stambeno pitanje, dobre socijalne veze i ekonomsku situaciju u skladu s općom, a porast njihova životnog standarda moguće je ostvariti boljom dugotrajnom zdravstvenom skrbi i mirovinom.



Pokazuju to rezultati predstavljeni u četvrtak u sklopu završne konferencije "SHARE - istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi", istraživanja u kojem sudjeluje 28 europskih zemalja. To je jedinstven projekt unutar Europske komisije kojim se trend sve većeg starenja stanovništva u Europi želi razmotriti kroz sve strateške dokumente, zakonske okvire i akcijske planove. "Ta znanstvena podloga bit će nam korisna za promišljanje o svim našim budućim aktivnostima", rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić. Ministar je pri tome podsjetio kako Vlada želi osnažiti aktivno starenje u Hrvatskoj, osnažiti mirovinski stup i u kontinuitetu raditi na adekvatnosti mirovinskog sustava i mirovinskih primanja. "Vlada je u kontinuitetu povećala prosječne mirovine za nešto više od 38 posto, a intervencijama i dodatnim osnaživanjem najniže mirovine povećala je za 48 posto", istaknuo je Piletić. Dodao je kako kroz europske fondove žele osnažiti i proces deinstitucionalizacije, pa jačaju infrastrukturu i osiguravaju izvaninstitucijske usluge diljem Hrvatske u obliku raznih aktivnosti, dnevnih boravaka, dnevnih centara te programa "Zaželi", kojim osiguravaju usluge pomoći u kući i zapošljavaju dugotrajno nezaposlene žene.

Voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Šime Smolić naveo je da je glavni cilj projekta razumjeti kako će proces demografskog starenja utjecati na socijalne, mirovinske i zdravstvene politike te kako ćemo se mi kao društvo nositi s tim izazovima u budućnosti. Riječ je o europskoj studiji o starenju koja se provodi od 2004., a Hrvatska se pridružila 2015. Prednost projekta je što se mogu pratiti razlike među članicama EU-a. "Jasno uočavamo razlike između postsocijalističkih zemalja, odnosno novih članica EU-a, i starih članica u organizaciji i pružanju dugotrajne zdravstvene skrbi. Tu vidimo da se naši sustavi tek polako razvijaju, a u nekim su članicama jako dobro razvijeni sustavi pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama", rekao je Smolić.

Kao jedan od izazova budućnosti naveo je deinstitucionalizaciju, odnosno trend starenja kod kuće, a, za razliku od Hrvatske, u zemljama poput Njemačke ili Skandinavije rješavanje stambenog pitanja starijih jako je velik problem. Kada se gledaju socijalne mreže, u Hrvatskoj su još uvijek jake obiteljske i prijateljske veze, što pridonosi boljoj kvaliteti života i boljem zdravstvenom i mentalnom zdravlju. Gledajući pandemiju COVID-a, istraživanje pokazuje relativno dobre rezultate kao posljedicu mjera i potpora, a za mentalno zdravlje postoje kontradiktorne informacije - smanjila se usamljenost jer su ljudi više provodili vrijeme zajedno u višegeneracijskim kućanstvima, no mentalno zdravlje pogoršalo se onima koji su bili lošije i prije pandemije. Smolić je naveo kako je ekonomska situacija u skladu s općom ekonomskom situacijom, odnosno da Hrvatska populacija od 50+ nije ni najgora, a ni najbolja u Europi, jer postoje zemlje, poput Rumunjske, Bugarske, Mađarske, čak i baltičke zemlje, s lošijom ekonomskom situacijom te populacije.

Dijana Pavlović
Jedan od izazova budućnosti bit će deinstitucionalizacija, odnosno trend starenja kod kuće

PROBLEM SAMACA
Istraživanje je također pokazalo da se životni standard može podići boljom dugotrajnom zdravstvenom skrbi, smanjenjem problema usamljenosti i mjerama koje su usmjerene prema samačkim kućanstvima, koja će biti velik problem u budućnosti, a ulogu imaju i iznosi mirovina i pomoći umirovljenicima, kao i poticaji da se poveća zapošljivost starijih radnika.

Možda ste propustili...