Crna kronika
NEDOSTUPAN HRVATSKIM VLASTIMA

Vukovarac osumnjičen za silovanje iz 1991.
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
I dalje se otkrivaju ratni zločini počinjeni 1991. godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovaj put kazneneno je prijavljen 61-godišnjak, i to zbog silovanja prije 32 godine. Počinitelj nije uhićen jer nije u Hrvatskoj, pa je nedostupan hrvatskoj policiji.

Kako stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske, njezini su policijski istražitelji, u suradnji s djelatnicima Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, dovršili kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjim državljaninom Srbije iz Vukovara. Njega se nakon istraživanja sumnjiči da je počinio kazneno djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", iz članka 120 stavka 1. Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske. Kriminalističkim je istraživanjem utvrđena osnovana sumnja da je u studenome 1991. osumnjičenik, tada 29-godišnjak, naoružan, kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju Lovasa te u svom uredu u jednoj obiteljskoj kući u Lovasu u nekoliko navrata uz uporabu sile obavio snošaj s tada 29-godišnjakinjom, izlozivši je patnji i poniženjima.

Policija je protiv osumnjičenog 61-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, opisano i kažnjivo u članku 120 stavka 1. OKZ-a Republike Hrvatske. Zbog težine počinjenog kaznenog djela osumnjičenik je trebao biti uhićen i predan sucu istrage, koji bi mu vjerojatno odredio istražni zatvor. To trenutno nije moguće, jer je nedostupan hrvatskoj policiji. M.Bugarić

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJIMA ODUZETA OBA DJETETA

Djeci nisu osigurali hranu i grijanje, gledali su sebe

2

RAZBIJEN KOKAINSKI KARTEL

Među uhićenim dilerima i Hrvati

3

UHITILI SU GA

Povezao pa oteo djevojku