Regija
UZ POŠTOVANJE KONZERVATORSKE STUDIJE

Uklanjat će se građevine u dvorištu bivšeg Trgoprometa
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
To se ne odnosi na stari dio zgrada Reichsmann - uz korzo te u Ulici K. Zrinski
ĐAKOVO - Iako, vidljivo je na gradskoj stranici i-Transparentnost koja se odnosi na plaćanja Grada Đakova i njegovih ustanova, na računu od 3. svibnja i dospjećem 18. prošlog mjeseca stoji kako je taj račun vezan za "projekt uklanjanja Reichsmann zgrada", riječ je o uklanjanju samo (dijela) novije gradnje u dvorišnom dijelu tog kompleksa, nikako o uklanjanju starogradnje, koja se nalazi uz korzo te manjim dijelom u Ulici Katarine Zrinski.

Potvrdio nam je to gradonačelnik Marin Mandarić, rekavši kako se uklanjanje odnosi samo na ono što je u vrijeme rada Trgoprometa tijekom posljednjih desetljeća na stari kompleks Reichsmann "nadodano", a riječ je većinom o šupama, starom skladištu, uglavnom u dvorišnom dijelu, no neki su sadržaji i naprijed, poput bivše portirnice.

Konzervatorski elaborat


Riječ je o bivšoj upravnoj zgradi Pan Trgoprometa s četiri poslovna prostora na korzu, koju je Grad, iskoristivši pravo prvokupa u stečaju te tvrtke, kupio 2019. za 3,9 milijuna kuna. Kompleks je to od 4000 m2 na križanju korza i Ulice Katarine Zrinski.

- Na zahtjev Grada, izrađen je konzervatorski elaborat i prema njemu postupamo. Za uklanjanje nema toga tako puno i s korza, s ulice, neće se ni vidjeti - kaže Mandarić.

Nakon što je postao vlasnikom kompleksa, Grad je angažirao struku da procijeni stanje zdanja i da daljnje smjernice. Izrađena je konzervatorska studija prema kojoj Grad treba zadržati stari dio zdanja, onaj uz korzo i prvi dio u Ulici K. Zrinski, a uklanjanje se odnosi na noviju gradnju, koja je nicala u dvorištu u vrijeme Trgoprometa. Izrađivač studije istraživao je arhivu građevine i odredio intervencije u prostoru. Kompleks je nadograđivan u više etapa, većina se mora zadržati, vratiti u prvobitni, izvorni izgled. Kompleks je dio vizualnog identiteta najstrožeg centra grada.

Pripada staroj gradskoj jezgri, korzu, građenom u duhu secesije, no ima i drugih stilova. Dio kompleksa je i Kuća Reischmann, na kbr. 10, koja je u najboljem stanju i jedan je od najkvalitetnijih primjera secesijske arhitekture Đakova. Prema tumačenju struke, svojom dekorativnom kvalitetom i razvedenošću arhitektonskih elemenata, što je posebno naglašeno različitim visinama i nagibima krovišta te istacima zidne mase pročelja, kuća bitno obogaćuje prostor glavne đakovačke ulice i pridonosi ambijentu raskošnih građanskih palača iz prve polovine 20. stoljeća. Sadašnja Kuća Reischmann sagrađena je na zgarištu prethodne građevine, 1916. godine, a sagradio ju je poznati arhitekt Viktor Axmann. Grad ju je već pretvorio u mjesto kulture - tu se održavaju izložbe, književni susreti i dr.

Javna nabava


- Uklanjanje navedenog dijela slijedi uskoro, a prethodit će tome, dakako, postupak javne nabave za izbor izvođača - kaže Mandarić.

Gradonačelnik Mandarić ističe kako se tim prostorom i oslobađanjem dvorišta od onoga što je struka odredila za uklanjanje otvaraju neke nove mogućnosti u tom dijelu centra. Namjera Grada je da taj kompleks postane nova jezgra kulturno-turističko-društvenog života Đakova te da se tu preseli Gradska knjižnica.

Suzana Župan
struka
ODREDILA ŠTO JE ZA RUŠENJE, A ŠTO NIJE

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI UDHOS-A BARANJA

4. Memorijal “Ivan Ćališ - Đeri”

11. NATJEČAJ “KREATIVNI I NEOVISNI”

Protiv ovisnosti fotkom, riječju, filmom, plakatom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka