Regija
ODLUKOM MINISTARSTVA

U Županji za nove srednjoškolce ima 298 upisnih mjesta
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Obrtničko-industrijskoj školi odobren upis 190 učenika, Tehničkoj školi 48, Gimnaziji njih 60
ŽUPANJA- Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. na području Vukovarsko-srijemske županije osigurano je 2179 upisnih mjesta u 106 razrednih odjela. Završenim osmašima s područja županjske Posavine u tri srednje škole u Županji na raspolaganju je ukupno 298 mjesta.

Obrtničko-industrijskoj školi odobren je upis 190 učenika u 10 razrednih odjela. Za četverogodišnje zanimanje ekonomist planiraju upisati 40 učenika i 20 budućih fitofarmaceuta. Upisna kvota od po 20 učenika odobrena je i za zanimanje frizer i prodavač. Ove godine neće upisivati pedikere, pa je povećan broj frizera. Tu su i automehaničari (14), CNC operateri (12), elektroinstalateri (10), elektromehaničari (10), bravari (8) i vodoinstalateri (6). U prvi razred nove školske godine upisat će osam konobara i 12 kuhara, za koje je velik interes jer je riječ o deficitarnom kadru i buduće konobare i kuhare odmah nakon završetka školovanja čeka posao. Za pomoćne bravare i cvjećare osigurana su po tri mjesta, a za zanimanje pomoćnog kuhara i slastičara četiri. A Ispostava Obrtničko-industrijske škole u Drenovcima, zbog nedostatka interesa učenika za upis, ugašena je.

Tehnička škola u Županji upisat će dva razreda po 24 učenika koji će se školovati za elektrotehničara i strojarskog računalnog tehničara. Županjskoj Gimnaziji odobrena su dva razreda Opće (ukupno 40 učenika) i jedan razred od 20 učenika Prirodoslovno-matematičke. Brojka od 60 učenika, smatra ravnatelj, prof. Ivica Živković, realna je, s obzirom na broj osmaša u županjskoj Posavini i upisne kvote u druge dvije srednje škole u Županji. A dio učenika iz Cerne, Babine Grede i Cvelferije srednjoškolsko obrazovanje odlučuje nastaviti u Vinkovcima. Tamošnje su škole u mogućnosti ponuditi mnogo veći izbor zanimanja, a posebno su atraktivne drvodjelska, medicinska i veterinarska. S obzirom na veliku reformu strukovnog obrazovanja, učenicima se mnogo toga obećava i nudi. A mnogima pri odabiru škole veliku ulogu ima i financijski dio, pa se zbog stipendija odlučuju upisati strukovne škole, posebice u obiteljima s više djece.

A broj srednjoškolaca u Županji u odnosu na 2013. godinu, kada ih je imala 1527, prepolovljen je. U srpnju te godine Hrvatska je, podsjećamo, ušla u EU, otvorene su granice i tržište rada i brojne su obitelji iz županjske Posavine krenule trbuhom za kruhom. Katastrofalne poplave, koje su u svibnju 2014. poharale Cvelferiju, dodatno su potaknule iseljavanje, što je srezalo broj učenika i rezrednih odjela u osnovnim i u srednjim školama.

Marija Lešić Omerović
U VINKOVCIMA PLAN UPISATI 1083 ĐAKA
Bogat spektar zanimanja završenim osmašima nude vinkovačke srednje škole. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja u školskoj godini 2023./2024. odobren je upis ukupno 1083 učenika u prvi razred. Drvodjelska škola planira upisati 66 učenika, Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca 180, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića 158 učenika, Glazbena škola Josipa Runjanina 45, Poljoprivredno-šumarska škola 142, Srednja strukovna škola 162 učenika, Tehnička škola Ruđera Boškovića 214, a Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara 116.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura