Osijek
TJELESNA JE AKTIVNOST VAŽNA U RAZDOBLJU RASTA I RAZVOJA

Pokreni se, bit ćeš
zdraviji, bolje ćeš
pamtiti i smanjit ćeš stres
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Potrebno je započeti malim količinama tjelesne aktivnosti te postupno povećavati učestalost, intenzitet i trajanje

Tjelesna je aktivnost važna za sve dobi, a posebno za adolescente, koji se nalaze u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja. Tijekom puberteta tijelo prolazi kroz važne promjene, a tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i izgradnje mišićne mase. Redovita tjelesna aktivnost također može imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, poboljšavajući raspoloženje, smanjujući stres i anksioznost te poboljšavajući kognitivne funkcije poput koncentracije i pamćenja.



Manje sjedi!


Suvremeni način života karakterizira nagli porast korištenja tehnologije i povećanje sjedilačkog načina života. Ljudi sve više vremena provode sjedeći ispred računala ili mobilnih uređaja, što dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i povećanja rizika od raznih bolesti. Osim toga, u modernom društvu postoji i veća dostupnost nezdrave hrane, brze hrane i zasićenih masti, što također pridonosi zdravstvenim problemima poput pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Stoga je važno potaknuti adolescentne na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću i educirati ih o brojnim dobrobitima tjelesnog vježbanja. Roditelji, škole i zajednice mogu pružiti podršku i osigurati pristupačne mogućnosti za aktivno sudjelovanje u sportovima i drugim oblicima tjelesne aktivnosti. Ipak, postoje i pozitivni aspekti modernog načina života, poput veće dostupnosti informacija i povezanosti s drugim ljudima preko tehnologije. Važno je pronaći ravnotežu između ovih aspekata i uskladiti ih sa zdravim navikama kako bi se održalo dobro zdravlje i dobrobit.

Baviti se nekom tjelesnom aktivnošću bolje je nego ne raditi ništa. Potrebno je započeti malim količinama tjelesne aktivnosti te postupno povećavati učestalost, intenzitet i trajanje.

Izaberi i kreni


Tjelesna aktivnost može se provoditi na razne načine, a neke od mogućnosti su:

HODANJE - Hodanje je jednostavan oblik kretanja koji ima brojne prednosti za zdravlje, a neke od njih su smanjenje stresa i anksioznosti, poboljšanje kvalitete sna, jačanje kostiju i mišića. Hodanje se može provoditi različitim brzinama i na različitim terenima, poput ceste, staze ili parka.

PLIVANJE - Plivanje je odlična tjelesna aktivnost koja uključuje kretanje kroz vodu. Ono može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, povećati fleksibilnost, poboljšati mišićnu izdržljivost i koordinaciju. Plivati se može u bazenu, moru, rijeci ili jezeru.

BICIKLIZAM - Biciklizam poboljšava snagu mišića donjeg dijela tijela te može pomoći u izgaranju kalorija i smanjenju rizika od pretilosti. Biciklirati se može po biciklističkoj stazi, parkovima namijenjenim za vožnju biciklom. Ako tražite avanturu, bicikl možete voziti i po ruralnim područjima te planinskim putevima.

VJEŽBE SNAGE - Vježbe snage uključuju korištenje utega ili vlastite tjelesne težine kako bi se ojačali mišići. Vježbe snage poboljšavaju mišićnu snagu i izdržljivost, smanjuju rizik od ozljeda i poboljšavaju opću funkciju tijela. Postoje različite vježbe snage koje možete prilagoditi sebi i svojim sposobnostima kako biste pravilno napredovali. Vrlo je važno da se vježbe izvode pravilno kako ne bi došlo do neželjenih ozljeda. Vježbati možete kod kuće, u teretani, na otvorenom te s minimalno opreme ili čak bez nje.

PLES - Ples poboljšava koordinaciju, ravnotežu i fleksibilnost te može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja. Plesati se može posvuda! Zaplesati možete dok obavljate svoje svakodnevne obveze, pa čak i kad peglate kosu ili igrate igrice.
 
Lucija ZRNO / Klara FINDRIK
KOLIKO VJEŽBATI?
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), adolescenti bi trebali provesti prosječno 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti umjerenog do jakog intenziteta, uglavnom aerobnog tipa. Također bi trebali najmanje tri puta tjedno uključiti aktivnosti aerobnog tipa visokog intenziteta koji jačaju mišiće i kosti.

PRIHVATITE I CIJENITE SVOJE TIJELO
Tjelesni izgled može biti izuzetno važan za adolescente koji se nalaze u osjetljivom razdoblju razvoja identiteta i samopoštovanja. To može dovesti do različitih osjećaja i iskustava, uključujući neugodu, stres i nesigurnost. Nažalost, u današnjem društvu vrši se pritisak društvenih mreža i medija na adolescente kako bi trebali zadovoljiti određene ideale ljepote i izgleda. Ovo može stvoriti dodatni stres, i ako se ne rješava na pravi način, može dovesti do poremećaja prehrane i drugih poteškoća povezanih sa zdravljem.

Važno je naglasiti da su prava ljepota i privlačnost u raznolikosti i prihvaćanju različitosti. Adolescenti bi trebali biti ohrabreni da prihvate i cijene svoje tijelo bez obzira na to kako izgleda i da se usredotoče na održavanje zdravog i uravnoteženog načina života. Poticanje pozitivne slike tijela i zdravog odnosa prema tijelu može biti ključno za razvoj zdravog samopouzdanja i samopoštovanja adolescenata.

Najčitanije iz rubrike