Osijek
USUSRET BLAGDANU SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG

U Tvrđu hodočaste tisuće vjernika
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Blagdan svetog Antuna, omiljenog sveca u hrvatskom narodu, i ove će se godine obilježiti u Tvrđi. Prema katoličkom kalendaru, Antunovo se slavi 13. lipnja svake godine, kada se u baroknoj jezgri grada okupe na tisuće Osječana i hodočasnika iz cijele Slavonije, koji dolaze kako bi molitve tom svecu uputili uz njegov kip u crkvi Svetog Križa, u Tvrđi. Riječ je o svecu poznatom kao čudotvorcu pri pronalasku izgubljenih stvari, ali i po rješavanju nesretnih ljubavi, zaštiti djece i trudnica te mornara.

Kako javlja fra Venancije Mihaljević, gvardijan, svečana je trodnevnica od 10. do 12. lipnja, u 18 sati. Svake je večeri pobožnost sv. Antunu, euharistijsko slavlje i prigoda za sakrament pomirenja od 17 sati. Voditelj je trodnevnice fra Josip Ikić, jedan od voditelja Duhovno-pastoralnog centra u Visokom, u BiH.

U utorak, 13. lipnja, na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog, svete će se mise služiti u 3, 4, 5, 6, 7.30, 9, 10.30 i 12 sati te poslijepodne u 16, 18, 19.30 i 21 sat. Svetu će misu u 10.30 predvoditi msgr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. Tradicionalni će blagoslov djece i ljiljana biti uz svečanu svetu misu, u 18 sati, u samostanskom dvorištu te se pozivaju roditelji da dovedu djecu na blagoslov. Ispovijed će biti moguća cijelog dana proštenja, od 2.30 do 13 te od 15 do 21 sat.

"Iako gotovo svaka katolička crkva ima bar jednu sliku ili pokrajnji oltar posvećen tom portugalskom svecu, istraživanja pokazuju da su Osječani baš ovu crkvu odabrali za svoje molitve sv. Antunu Padovanskom i prije negoli je oltar sagrađen, o čemu svjedoči i molba franjevaca caru Franji I. godine 1697., da im dopusti na prostoru male drvene crkve sagraditi prostraniju crkvu u koju će smjestiti i oltar svecu koji je djelovao u Italiji, točnije u Padovi, gdje je i njegov grob. I od tada proštenje vjernika ne gubi na popularnosti", napisala je svojedobno u Glasu Slavonije Nefreteta Z. Eberhard. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

VIŠE STOTINA ZALJUBLJENIKA U PRIRODU NA STAROJ DRAVI

Dan rijeke Drave: Jesenska proslava panonskog življenja

PRIZNANJE CENTRU ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Hrvatska velika nagrada sigurnosti za dva projekta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NORDIJSKO ŠETANJE U SKLOPU OBILJEŽAVANJA DANA STARIJIH

Vulin: Umirovljenici imaju podršku Grada, koji im želi omogućiti aktivno življenje

2

TRADICIONALNA REGATA MNK-A DRAVA

Od Osijeka do Aljmaša u sjećanje na poginule

3

PUTNICA: LADA BUZUK BARTOWSKI, ODREDIŠTE: KAMBODŽA

Zemlja siromašnih ljudi i beskrajne ljepote, iz koje poneseš duhovnu prtljagu