Osijek
RADIONICE VALENTINE POP, VLASNICE BRENDA MOSS ART

Inspirirani vinom, u biljnom okruženju
Objavljeno 1. lipnja, 2023.

Biljke su jedan od najljepših ukrasa interijera. I ne samo da oživljavaju prostor, nego ga čine posebnim i vedrijim, također pročišćavaju zrak te unose svježinu. No, svaki je taj živi organizam jedinstven na svoj načini i zahtijeva određeno znanje o održavanju. S druge strane, u svijetu, pa tako sve više i kod nas, vrlo su popularni originalni biljni aranžmani, samoodrživi biljni terariji koji zahtijevaju tek ponešto naše pažnje. Ne radi se o klasičnoj sobnoj biljci, nego o malom (eko)sustavu suživota više organizama u zatvorenoj staklenci.



Valentina Pop stoji iza brenda Moss Art i mlada je zaljubljenica u biljke, a na nedavno održanim radionicama pokazala je polaznicima svoj talent izrade biljnih terarija, kokedama i panela od stabilizirane mahovine.

"Koncept vinskih radionica u novom prostoru omogućuje nam neograničenu konzumaciju vina poznatih lokalnih vinara u inspirativnom biljnom okruženju. Sve su moje radionice prije svega ugodna druženja i razmjena iskustava dok lagano prolazimo postupak izrade. Rado prenosim svoje iskustvo i mislim da stvarima koje sami napravimo stvaramo potpuno drukčiju vezu nego kad kupimo gotov predmet", rekla je Valentina Pop, dodavši kako svi polaznici kući nose svoje izrađene predmete te puno znanja koje mogu dalje iskoristiti na budućim projektima.

Prvi put predstavljen je i koncept radionica zelenih panela od stabilizirane mahovine na kojem su polaznici popunjavali okrugle panele promjera 30 cm različitim vrstama mahovine, kamenja, grančica i lišća, kako bi biljni pokrov mogli napraviti što sličniji onom kojeg pronalazimo u prirodi.

Svaki drveni okvir za budući panel od stabilizirane mahovine ručno je izrađen u Osijeku, a dio kamenčića koji se koriste pri izradi su s Papuka i Psunja, i cilj je, naglasila je ova mlada umjetnica, da se pri izradi pretežno koriste lokalni materijali, a sve uz dobra vina lokalnih vinara.

“Pratim dosta ono što se radi izvan Hrvatske, a po ovom što radim najviše je poznata Azija, gdje pronalazim inspiraciju. Stabilizirana mahovina je ona koja je prošla proces stabilizacije, u njoj su glicerin i prirodna bojila koje ju čine zauvijek mekanom i obojanom. Ona je mrtva, no izgleda kao da je živa te je kao takva trajna. Svaki izrađeni predmet u potpunosti je jedinstven kao i mi sami”, zaključila je Valentina.

Tihana Eršek Cicvarić
NOVO I DRUKČIJE
”Nedavno sam prošla radionicu izrade biljnog terarija i jako mi se svidjelo naučiti nešto novo i drukčije. Sviđa mi se ovakav pristup biljkama i recikliranju i duže vrijeme pratim Valentinin rad. Za radionicu izrade panela odmah sam se prijavila jer smatram kako je super i za one kojima baš i ne ide održavanje biljaka, a vole prirodu”, kazala je Mateja Paradžik, polaznica.

Valentina dijeli s drugima svoj talent izrade biljnih terarija, kokedama i panela od stabilizirane mahovine

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike