Ekonomija
PRIPREMA ZA PRVU JAVNU PONUDU DIONICA NA TRŽIŠTU KAPITALA

ENNA: Ulaganja veća od milijardu eura
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Energia naturalis (ENNA) započinje proces pripreme za prvu javnu ponudu dionica na tržištu kapitala (IPO), kao i proces ulaganja vrijedan više od milijardu eura, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke. Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, a razmatra se i Zagrebačka burza, što bi bio znatan doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala, navodi se u priopćenju. Time se, kako ističu, nastavlja proces promjene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa provodi posljednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja. Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika te hrana, a u budućnosti će se, kako su kazali, još jače fokusirati na vrijednosti energetske neovisnosti, održivosti te samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

Kompanija razvija velike projekte u segmentu obnovljivih izvora energije, primarno solara i geotermalnih izvora energije. Nastavljaju se i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz željeznički cargo prijevoz i luke, a osobito kroz strateški važan projekt Rijeka Gateway, koji teži postati novi srednjoeuropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu.

"Tvrtka Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD), dosadašnja perjanica ENNA grupe, koja ima tvrtke i u nekoliko europskih zemalja, u ovom procesu izlazi iz sastava Energia naturalis grupe", navodi se u priopćenju. PPD ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Iako tvrtka posljednjih godina bilježi snažan rast prihoda u inozemstvu, oni su znatno uvjetovani volatilnim cijenama plina na globalnim tržištima. Dobit ne prati rast prihoda, a brutomarža ostvarena proteklih godina je stabilna. Nova struktura omogućit će PPD-u održiv rast i širenje poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima, ističe se u priopćenju. Sjedište društva ostaje u Vukovaru i odsad će biti u izravnom vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca, pod nazivom Blue Horizon. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana