Novosti
UPRAVLJANJE KRIZAMA I RANO UPOZORAVANJE

Novi sustav uzbunjivanja: Građani će dobivati SMS-ove s upozorenjima
Objavljeno 31. svibnja, 2023.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na predstavljanju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području i strani korisnici u roamingu.



Božinović je precizirao kako će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestiju što činiti u tim situacijama. "Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine", rekao je. Slični sustavi, rekao je Božinović, već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj kombinacija je nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka. Poruke će, objasnio je, biti anonimizirane, što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatak komu su poruke poslane, a sustav će se prvi put testirati ove subote. "Svi će dobiti testnu poruku", dodao je, objasnivši da je izabrana subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi. Božinović je naglasio kako će tri operatora s nacionalnom koncesijom, Telemach, A1 i Hrvatski Telekom, biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je ovo prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju u takvom projektu. Dodao je da su poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. "Ne svi i odmah, ali se tomu teži", kazao je Božinović.
SRUUK je jedinstveni alat kojim će se porukama preko mobilnih telefona brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. U MUP-u ističu da će se realizacijom SRUUK-a osigurati brza i pouzdana komunikacija za upravljanje kriznim situacijama korištenjem modernih tehnologija. Riječ je o 8,3 milijuna eura vrijednom projektu, koji EU sufinancira sa 7,1 milijun eura nepovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Božinović se osvrnuo i na zajedničku nabavu novih kanadera na razini EU-a, za koju je rekao da ne ide očekivanom brzinom. "Nadamo se da taj proces ide i siguran sam da će se dovršiti jer je to u interesu svih država članica, pogotovo našeg mediteranskog bazena, gdje su se kanaderi pokazali najefikasnijim sredstvom za borbu protiv šumskih požara i požara na otvorenim površinama", kazao je. H
TESTIRANJE U SUBOTU, 3. LIPNJA
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) testirat će se u subotu, 3. lipnja, slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se nalaze u Hrvatskoj. SMS će glasiti: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama", a pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT. Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom, A1 i Telemach), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a. Uz ministra Božinovića predstavljanju su nazočili ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, članovi uprava telekoma, predstavnici HAKOM-a i AZOP-ae. Trut je rekao kako će u sustav biti moguće poslati upozorenje za svaku situaciju koja ugrožava život i sigurnost ljudi, okoliš i imovinu.

Možda ste propustili...