Sport
U NK OSIJEK SPREMAJU SE ZA PROMETNO LJETO

Stjepan Tomas sve će okupiti, a onda izabrati
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
U ovom trenutku NK Osijek još nije otpisao ni jednog igrača, a planiraju se pojačanja

U NK Osijek se u ovom trenutku spremaju za dvije stvari. Prva je preseljenje u novi dom na Pampasu, koje bi se trebalo dogoditi sredinom ovog mjeseca, a druga je, jasno, ljetni prijelazni rok, u kojem osječki klub ima plan prilično promijeniti izgled svoje momčadi.



No bar u početku to neće značiti puno prometa na izlaznim vratima jer u klubu žele treneru Stjepanu Tomasu omogućiti uvid u sve snage koje su mu trenutačno na raspolaganju. Jasnu sliku Tomas ima o igračima s kojima je radio u posljednjih šest prvenstvenih kola, otkako je stigao na klupu bijelo-plavih, ali tek se treba upoznati s onima koji su drugi dio sezone ili cijelu sezonu proveli na posudbama.

Prioritet obrana


Trener bijelo-plavih sam je rekao kako će slaganje nove momčadi početi od temelja, a on je - zadnji red. Osijek je prilično deficitaran na svim pozicijama u defenzivi. Prirodnog desnog beka nema. Tu su ulogu od odlaska Karla Bartoleca popunjavali Šime Gržan i Nail Omerović, koji su po vokaciji krilni igrači, iako su se obojica pristojno snalazila i u toj ulozi. Međutim, u nacrtima sportskog direktora Ivice Kuleševića i trenera Stjepana Tomasa potreban je bar jedan igrač specijaliziran za tu ulogu. I to bi trebao biti prvi potez koji će osječki klub povući u prijelaznom roku. Potreba će biti još jer, recimo, obojici lijevih bekova, Marinu Leovcu i Mariju Jurčeviću, istječu ugovori. Lako bi se moglo dogoditi da Jurčeviću bude ponuđen novi jednogodišnji ugovor, ali to ne znači kako potrage za lijevim bekom neće biti. Ipak, ključ su centralni braniči. Jedini koji bi u početnoj fazi prijelaznog roka, koji počinje 19. lipnja i trajat će sve do 8. rujna, mogao napustiti redove bijelo-plavih je Jevhen Čeberko, kojem je obećano kako će mu klub ovog ljeta podignuti rampu za odlazak. Puno se govorilo i o mogućem odlasku Adriana Leona Barišića, koji je u međuvremenu dobio poziv za "A" reprezentaciju BiH, ali Osijek je u tom slučaju odlučio postaviti nešto viši odštetni zahtjev nego što se u početku pričalo. Naime, nove vijesti govore kako ga klub neće biti voljan pustiti ispod četiri milijuna eura odštete. Naime, trasnferima koje je sportski direktor Ivica Kulešević napravio zimus, a oko kojih se digla velika buka, postignuta je financijska ravnoteža, pa NK Osijek sada ima kvalitetnije pregovaračke pozicije za svoje igrače. U biti, određeni plan je novu momčad graditi oko Marka Malenice, Barišića i Ramona Miereza. Toj kičmi nedostaje još samo jedan veznjak, a kako je od dolaska Tomasa igrao Ivan Fiolić, on bi mogao biti taj. Naravno, tražit će se stoper, nije isključeno - i dva.

Daku će se vratiti


Prvi posao koji će imati trener Stjepan Tomas jest donijeti odluku o tome koji će mu igrači s posudbi trebati za novu sezonu. Puno se pričalo o napadaču Mirlindu Dakuu, iza kojeg je odlična sezona u slovenskoj Muri. Razne su se priče vrtjele, od toga da se Daku ne želi vratiti u Osijek jer nije bio zadovoljan statusom, pa se pisalo kako će Mura za milijun eura otkupiti njegov ugovor, ali to će se teško dogoditi jer otkupna klauzula je 1,5 milijuna eura. Na kraju, Daku ima još godinu dana ugovora s Osijekom, pa se u klubu nemaju namjeru baš olako riješiti čovjeka koji trpa kao na tekućoj vrpci. U svakom slučaju, Daku će imati obvezu javiti se na prozivku 19. lipnja. Isto je i s ostalim posuđenim igračima Slavkom Bralićem, Kristianom Fućkom, Vinkom Petkovićem i Amerom Hirošem, te s Lukom Zebecom, na kojem će biti poseban fokus jer može pokriti dvije pozicije u zadnjem redu, lijevog beka i stopera. Zapravo, u ovom trenutku ni jedan igrač nije otpisan, a o tome tko će paritcipirati u rosteru za sljedeću sezonu, odlučit će trener Stjepan Tomas nakon što obavi prozivku, a prije odlaska na pripreme u Sv. Martin na Muri, planiranog za 25. lipnja. Dvojbi nema, u osječkom klubu pripremaju se složiti momčad koja će biti spremna odgovoriti klupskim ambicijama. Zasad, istina, još nitko od mjerodavnih o njima nije glasno progovorio u javnosti, ali može se naslutiti i iz Tomasovih riječi da će bijelo-plavima u novoj sezoni prioritet biti pokušaj ulaska u grupnu fazu Konferencijske lige. Upravo zbog toga izlazni transferi, izuzev Čeberka, ako se u njih i krene, neće se početi odvijati prije nego što se sazna sudbina europskih ambicija. Uspije li Osijek izboriti plasman u grupnu fazu, tada će odlasci biti rijetkost, a u suprtonom promet će biti nešto veći, ali opet ni približno gust kao zimus.

U svakom slučaju, pred NK Osijek zanimljivo je ljeto jer tijekom njega će se slagati nova momčad, dostojna premijerne sezone na novom stadionu.

Dalibor Keler
Šaljite nam svoje slike s oproštaja
Oproštaj od stadiona Gradski vrt bio je vrlo emotivan, dojmovi su još svježi, pa ćemo se idućih dana prigodnom slikovnicom s oproštaja još jednom prisjetiti te posebne subotnje osječke večeri. NK Osijek napustio je svoj dugogodišnji dom, nije bio savršen, ali se ljudima uvukao pod kožu, a navijači svoje slike s oproštaja mogu nam poslati na e-mail adresu sport@glas-slavonije.hr

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike