Regija
UDRUGA ŽENA DINJEVAC OŽIVILA POVIJEST

Prikazali stari običaj ručne kosidbe trave
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
DINJEVAC



U organizaciji Udruge žena Dinjevac, Općine Pitomača i općinske Turističke zajednice u Dinjevcu je prvo put održana manifestacija “Kosu v ruke i kosimo bez muke”. Na njoj je Udruga žena Dinjevac s HFD-om “Sesvečice”, Udrugom umirovljenika hrvatske općine Pitomača, KUD-om “Podravka” Starogradački Marof, KUU-om Voćin, Udrugom žena Repaš i Udrugom žena hrvatsko srce iz Ždale prikazala ručnu košnju trave.

– Nadam se da će ovo postati tradicionalna manifestacija, gdje prikazujemo kako su nekada ljudi živjeli na selu, kada nije bilo moderne mehanizacije, nego se sve kosilo ručno. Sretna sam da smo održali ovakvu manifestaciju, da su se odazvala i društva i moji dragi mještani te se tako prisjetili kako su oni to nekad radili kad su bili mladi – rekla je Svetlana Bastalić, predsjednica Udruge žena Dinjevac.

U košnji su se okušali i predsjednik Općinskog vijeća Pitomača Rikard Bakan, zamjenik načelnika općine Marin Aragović, direktorica TZ-a općine Ivona Pankaz te saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Manifestacija je bila i natjecateljskog karaktera, a najbolji je bio KUU Voćin V.G.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike