Svijet
NOVA INICIJATIVA EUROPSKE KOMISIJE

Zapadni Balkan mora biti privlačniji investitorima
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je na Međunarodnom sigurnosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi novu inicijativu za zapadni Balkan, čiji je cilj da te zemlje već danas osjete koristi koje sa sobom nosi članstvo u EU-u. Riječ je o planu za gospodarski rast koji se temelji na četiri stupa. Prvi je približiti zapadni Balkan jedinstvenom europskom tržištu, drugi stup je produbiti gospodarsku integraciju unutar regije, treći je ubrzanje reformi i četvrti povećanje pretpristupne pomoći. "Mi ne tražimo od naših partnera da samo oni naprave korake prema nama, nego i mi činimo veliki korak prema njima. Zajednički nam je cilj ubrzati njihov put prema EU-u i zbog toga približavamo našu Uniju zapadnom Balkanu", rekla je von der Leyen.

Govoreći o prvom stupu, von der Leyen kaže da je u svim zemljama koje su se u posljednja dva desetljeća pridružile EU-u, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač gospodarskog rasta. "Međutim, zemlje koje su već sada na dobrom putu prema EU-u trebale bi također imati koristi od jedinstvenog tržišta", kaže von der Leyen. "Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjene ne samo u zemljama koje su se već pridružile našoj obitelji nego i u onima koje su još na putu", rekla je predsjednica Komisije. Približavanje jedinstvenom tržištu treba ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem, koje je ključno za oslobađanje ekonomskog potencijala regije. "Ključno je učiniti zapadni Balkan privlačnijim mjestom za europske investitore. Osim toga, ako se temelji na pravilima i standardima EU-a, to zajedničko regionalno tržište može pomoći u ubrzavanju pristupanja Uniji", kaže von der Leyen.

Predsjednica Komisije kaže da EU želi ponuditi zapadnom Balkanu neke prednosti članstva sada, a da je za to potrebno ispuniti neke uvjete za članstvo i prije nego što te zemlje postanu članicama. "Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja ključne su za povjerenje ulagača. Razmislite o izgradnji neovisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabava i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmislite o tržištu energije - zapadni Balkan ima golem potencijal za diversifikaciju od ruskih fosilnih goriva", ističe von der Leyen. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana