Novosti
BIVŠI ČELNICI SLUŽBE DRŽAVNE SIGURNOSTI SRBIJE

MICT: Stanišić i Simatović krivi za ubojstvo Marije Senaši u Hrvatskoj 1992.
Objavljeno 31. svibnja, 2023.

ZAGREB - Bivši čelnici Službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i Frenki Simatović proglašeni su u Haagu krivima za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini u Hrvatskoj lipnju 1992., prema podacima koje je u srijedu objavilo žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Žalbeno vijeće "prihvaća, djelomično, prvi temelj tužiteljske žalbe i utvrđuje da su Stanišić i Simatović krivi, temeljem članka 1 Statuta i članaka 3, 5 i 7 statuta ICTY-ja za počinjenje, temeljem njihova sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu,... za ubojstvo kao povredu ratnog prava i običaja kao i za ubojstvo i progon kao zločine protiv čovječnosti za ubojstvo  Marije Senaši u Daljskoj Planini u lipnju 1992.", objavio je MICT.

Žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu djelomično je prihvatilo žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku presudu i utvrdilo je da su bivši čelnici Službe državne sigurnosti Srbije imali zajedničku namjeru ostvariti zajednički zločinački cilj te da su odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini - u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu te za ubojstvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u lipnju 1992.

Vijeće, koje je vodila sutkinja Graciela Gatti Santana, odbacilo je žalbe Stanišića i Simatovića i povećalo im je kazne zatvora na 15 godina za zločine koje su počinile srpske snage

Tužiteljstvo je u svojoj žalbi tvrdilo da se Stanišiću i Simatoviću mogu pripisati brojni zločini u Hrvatskoj - u Kijevu, Vrliki, Drnišu, Hrvatskoj Kostajnici, Saborskom, Škabrnji, Bruškoj, Marnovićima, Dalju, Erdutu, Vukovaru jer su ih počinile jedinice koje su bile pod njihovom kontrolom ili kontrolom drugih članova udruženog zločinačkog pothvata, no žalbeno vijeće te osnove žalbe nije prihvatilo.

Suđenje Stanišiću (72)  i Simatoviću (73) jedino je koje je preostalo MICT-u kao nasljeđe rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Proces protiv Stanišića i Simatovića počeo je prije 20 godina kada je haško tužiteljstvo dvojicu pripadnika režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih u Hrvatskoj i BiH te su uhićeni u ožujku 2003. u Srbiji.

(Hina)