Osijek
JOSIPOVČANI U MIMOHODU ZA DAN DRŽAVNOSTI

Služena sveta misa kod Zavjetnog križa
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Josipovčani su Dan državnosti Republike Hrvatske obilježili polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim braniteljima iz Josipovca. U ime Grada Osijeka vijenac su položili Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje, i Boris Abičić, pomoćnik pročelnika za hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.

Obilježavanje je u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Josipovac, odnosno Odbora za branitelje koji je osnovan 2017. godine, a čine ga dragovoljci Domovinskog rata, Ivan Majhen, predsjednik i članovi Slavko Merkaš, Stjepan Job i Miroslav Jularić, pa se tako na njihov prijedlog uz Dan državnosti obilježava i Dan branitelja Josipovca koji su ove godine podržale Župa sv. Josipa, Župa sv. Luke te Udruga 106. brigade ZNG RH, dok su program uveličali župni zborovi te KUD "Josipovac" i Zavičajni klub "Zagorec" uz nazočnost brojnih okupljenih mještana.

Nakon toga uslijedilo je hodočašće ulicama Josipovca do križa krajputaša uz Obilaznicu 106. brigade, gdje je služena sveta misa. Zavjetni je to križ vojnika Josipovčanina koji se jedini preživjeli iz svoje postrojbe vratio kući u Prvom svjetskom ratu, u tadašnji Josephdorf, a 1940. godine mještani u čast i sjećanje podižu križ.

Tijekom Domovinskog rata u uspostavi i obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u postrojbama Narodne zaštite, policije, ZNG-a i HV-a sudjelovali su brojni mještani, ukupno njih oko 700.

Dan uoči obilježavanja u središnjem josipovačkom parku, a na prijedlog Mjesnog odbora Josipovac, postavljen je 16-metarski jarbol sa zastavom Republike Hrvatske. Organizatori pozivaju mještane da i ubuduće zajedno podijele trenutak putovanja i duhovnog ispunjenja te stvaraju snažno zajedništvo koje nadilazi vrijeme i prostor, a organizacija hodočašća predstavlja važan događaj za lokalnu zajednicu. D. Pejić
Možda ste propustili...

FESTIVAL GLEDAJ (U)DRUGE, TREĆI PUT U OSIJEKU

Bez udruga svijet bi bio lošiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana