Kultura
NOVA KNJIGA MANDE SVIRAC

Ukazuje kako su Hrvati imali svoje pismo i prije prihvaćanja kršćanstva
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
U povijesti i u suvremenosti postoje konstante: vrijednosti - kršćanski svjetonazor kao bitna sastavnica tradicijske kulture

U organizaciji udruge "Šokačka grana", u Klubu knjižare Nova, u Osijeku je predstavljena knjiga etnologinje dr. sc. Mande Svirac "U početku bijaše riječ - Kršćanski simboli u hrvatskoj tradicijskoj kulturi". Uvodeći u svečanost Goran Đaković, predsjednik "Šokačke grane", naglasio je kako su Šokci tijekom svoje opstojnosti uvijek bili i ostali vezani uz Crkvu i uzdali se u Boga, molili i stvarali baštinu, a autorica Svirac svjedoči o tome svojom knjigom.



Znanstveni rad


Svečanost je dobrodošlicom otvorila i vodila Tena Babić Sesar, prof., koja je ispričala autoricu Svirac i mons. dr. sc. Marina Srakića, umirovljenoga nadbiskupa đakovačko-osječkoga, predviđene predstavljače knjige. Zbog nenadane opravdane spriječenosti o knjizi su govorili: urednica doc. dr. sc. Marija Raguž (Katedra medicinska statistika i medicinska informatika Medicinskoga fakulteta osječkoga Sveučilišta J. J. Strossmayera), doc. dr. sc. Nina Mance (Katedra za jezikoslovlje, Odsjek za kroatistiku osječkoga Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti), voditeljica Centra za istraživanje nematerijalne kulturne baštine, i dr. sc. Martina Kelava, viša kustosica, ravnateljica Muzeja Cvelferije.

Mance je upoznala publiku sa životopisom etnologinje Mande Svirac, rođene u Vođincima/Vinkovcima, njezinim bogatim znanstvenim radom i karijerom umirovljene profesorice Filozofskog fakulteta u Zagrebu (2011.), koja je autorica stotina stručnih radova, urednica dviju radijskih emisija na Radiju Mariji, scenaristica, autorica knjiga "Darivanje kruhom u običajima Hrvata" (1998.); "Nakon susreta s pastirima. Pastiri u hrvatskim obiteljskim zadrugama" (2002.); suatorica s Josipom Plavšićem "Vođinci - Vrijeme ljudi, događaji".

- Za svoj rad 2008. godine nagrađena je Oskarom za međunarodni folklor, a priznanje je primila u Italiji. Za posebne zasluge i kao priznanje udruzi Družina, primila je zastavu identiteta Međunarodne unije folklornih skupina 2011. Na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zagrebu predavala je kolegije iz predmeta izvaneuropskih naroda i kultura, neke je sama osmislila i uvela u nastavu pridonijevši kvaliteti nastavnoga plana i programa, a među kolegijima je izborni Simbolika kršćanstva u hrvatskoj tradiciji (2008.) - kazala je Mance, dometnuvši da je najnoviju knjigu 2023. objavio izdavač Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, dok je suizdavač Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu. Recenziju potpisuju Mirela Hrovatin i Odilon Gbènoukpo Singbo (Katedra za teologiju HKS-a) te lekturu Tena Babić Sesar. Predstavljačica Mance pročitala je autoričino pismo kojim ukazuje na pozvanost upoznavanja vlastite baštine te kako je knjiga "Kršćanski simboli u hrvatskoj tradicijskoj kulturi" prikladna za školske zbirke, posebice u zavičajnom okružju Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Marija Raguž predstavila je strukturu knjige i sadržaj pripominjući kako nam je svima bitan identitet i u nadnaslovu knjige malim slovom je otisnuto "riječ" što zapravo, kazala je, nije pogrješka već namjera ukazati kako su Hrvati imali svoje pismo i prije prihvaćanja kršćanstva te se predstavljanje tiskovine održava baš na svetkovinu Spasova, bitne baš u šokačkoj tradiciji koja njeguje običaj svečanog ophoda križarica, no taj je običaj iskorijenjen i prikazuje se tek na dječjim smotrama. O kršćanskom običaju na svetkovinu Uzašašća Gospodinova govorila je i Kelava.

Duhovne vrijednosti


- Prožimanje vjerskog i pučkog vidljivo je na primjeru križnog puta i marijanskih pobožnosti koje su prihvaćene u Crkvi, dok je na Spasovo bio običaj činiti ophod kroz selo. Djeca (niži razredi osnovne škole) nazvani krstari i križarice, odjenuli bi svečanu nošnju i u povorci na čelu s križonošom (nosi križ) posjećivala bi ukućane pjevajući domaćinima, želeći uspješan urod. Običaj se pokušava obnoviti - rekla je Kelava.

U diskusiji je Raguž dodala i kako u povijesti i u suvremenosti postoje konstante, a to su vrijednosti - kršćanski svjetonazor kao bitna sastavnica tradicijske kulture koju baštinimo i stvaramo, razloživši kako knjiga Svirac "tekstovima svjedoči o duhovnim vrijednostima, ne samo materijalnima (ukrašavanje tekstila - rubine, pregače, antependiji, oltarnici, zlatovezi i dr.; sjenica za Tijelovo…), a sredstava izražavanja kršćanskih vrijednosti označuju vjersku i identitetsku pripadnost".

U programu je prigodnim repertoarom pučkim crkvenih napjeva ("Zdravo budi", "Kraljice"; "Da sam sitna ljubica"), nastupila Ženska pjevačka skupina "Šokice" udruge "Šokačka grana" uz ravnanje voditeljice Bojane Lakotić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas