Dome slatki dome
SAVJET : BORBA PROTIV KOMARACA

Uklonite predmete gdje se može zadržati voda
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Mentu ili metvicu bolje je posaditi u neku posudu negoli u tlo, jer se jako brzo širi i ubrzo može zauzeti cijeli vrt

U borbi protiv komaraca svakako je bolje koristiti prirodne sastojke, a može pomoći i određeno bilje. Priroda je bogata zelenilom - cvijećem, začinima i ljekovitim biljem koje će svojim mirisima otjerati komarce. Komarci su i prenositelji bolesti. Nekoliko jednostavnih mjera kontrolirat će populaciju komaraca oko kuće. Komarci se razmnožavaju u stajaćoj vodi. Ako imate neku stajaću vodu u svom vrtu, ona će biti rasadnik populacije komaraca. Kako biste to spriječili popravite eventualno pokvarene slavine u dvorištu da biste spriječili curenje ili kapanje. Provjerite ima li u dvorištu bara jer i barica vode dovest će komarce, zatrpajte baru i pazite da se opet ne pojavi, Uklonite sve nepotrebne predmete gdje se voda može zadržati, očistite začepljene oluke, prevrnite posude i dobro ih osušite. Naravno, ne možete sve vodene površine u svom vrtu isprazniti i osušiti, neke površine služe za uživanje, kao što su fontane, bazeni, kupališta za ptice, jezera za navodnjavanje… Međutim, postoje načini i da se u okruženju s vodenim površinama vrši kontrola populacije komaraca. Uklonite svaku stajaću vodu koja je nastala nakupljanjem kišnice. Imate li vrtno jezerce poribite ga, jer ribe jedu ličinke komaraca. Jezerca za navodnjavanje držite uredna, održavajte kanale za navodnjavanje, pazite na pojavu ličinki komaraca kako biste mogli djelovati na vrijeme. Posjetite poljoprivredne ljekarne i raspitajte se o sredstvu protiv ličinki komaraca.



Ako se i ne razmnože kod vas, komarci mogu doletjeti u vaš vrt. Kako biste se zaštitili održavajte ispravnim mreže na vratima i prozorima, pokušajte navečer paliti mirisne svijeće koje imaju aromu biljaka koje komarci ne vole, primjerice citronela. Komarci ne vole vjetar, postavite na verandu, terasu ili balkon ventilator. U dvorištu postavite prirodne repelente, primjerice granule koje u svom sastavu imaju mentu, bijeli luk, limunovu travu..., rastjerat će komarce tijekom nekoliko dana, a i lijepo mirišu. Kada radite u vrtu pokrijte sve gole dijelove tijela, i koristite kremu za zaštitu protiv komaraca. Možete i sami napraviti prirodni repelent. Pomiješajte deset kapi esencijalnog ulja i dvije žlice suncokretovog ulja. Koristite esencijalno ulje od kadifica, timjana, mente, ružmarina, geraniuma, cedrovine, eukaliptusa jer tjeraju komarce.

Jasminka Knežević
Čudesan bosiljak
Na balkonima i terasama okružite se bosiljkom jer on je najjači repelent. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, ali i druge kukce. Ako vas komarac ugrize protrljajte to mjesto listovima bosiljka, smanjit ćete svrbež. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike