Novosti
IVAN ANUŠIĆ OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN

Na području županije su ugovoreni projekti vrijedni više od 1,2 milijarde eura
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
U kontinuitetu bilježimo rast svih gospodarskih pokazatelja u OBŽ-u

Osječko-baranjska županija 2023. naziva godinom investicija. U veljači je otvoren Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, samo dva mjeseca kasnije, u travnju, i Gospodarski centar, a u tijeku je i gradnja zgrade Prve gimnazije. Krajem prošle godine županijska vlast dovršila je projekt Srednje škole u Donjem Miholjcu. Riječ je o iznimno vrijednim projektima o kojima se na području županije govorilo godinama, a dolaskom župana Ivana Anušića krenula je njihova realizacija. Uoči Dana županije, 2. lipnja, o ovim velikim investicijama, i drugim temama, razgovaramo sa županom Anušićem.



Visoka zaposlenost


Nakon nove srednje škole u Donjem Miholjcu, koja je realizirana zajedničkim snagama Ministarstva obrazovanja, Grada Donjeg Miholjca i Županije, sada je u tijeku i izgradnja Prve gimnazije Osijek.

- Krajem prošle godine započela je gradnja, a prema riječima izvođača radovi idu predviđenom dinamikom i bit će dovršeni u zadanim rokovima. Izgradnja nove zgrade Prve gimnazije jedan je u nizu projekata kojima unaprjeđujemo školstvo svjesni važnosti kvalitetnog obrazovanja naših učenika. Dovršavaju se i dva centra kompetentnosti - Ugostiteljsko-turističke te Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a započeo je projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske. Stipendijama potičemo deficitarna i STEM zanimanja, a dodatno stipendiramo i izvrsnost, i to uz stipendije i novčanim nagradama za učenike i mentore. Provodimo i niz projekata prekvalifikacija, a sve kako bismo odgovorili izazovima tržišta rada.

Prema svježim podacima vezanim uz tržište rada, Osječko-baranjska županija ponovno bilježi rekordno nisku nezaposlenost i visoku zaposlenost.

- U kontinuitetu bilježimo rast svih gospodarskih pokazatelja, što je rezultat kvalitetnog rada i županijske uprave, ali i gospodarstva na našem području općenito. Sredinom svibnja na području županije imali smo 5762 obrta, što je 451 više nego prišle godine. Broj zaposlenih krajem travnja iznosio je 92.238, što je rekordno visoka zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji. Gotovo deset posto je manja i nezaposlenost u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Godinama provodimo i projekte poticanja zapošljavanja, do sada je kroz različite projekte osposobljavanja prošlo više od 1100 nezaposlenih osoba, a osobito raduje podatak da je više od 60 posto polaznika vrlo brzo pronašlo zaposlenje. Županija osigurava i sredstva za kamate na stambene kredite mladih obitelji koje sufinanciramo u suradnji s gradovima i općinama, provodimo i projekt beskamatnih poduzetničkih kredita, besplatne edukacije za poduzetnike, potičemo učeničko poduzetništvo.

Nedavno otvoreni Gospodarski centar nakon održavanja Proljetnog sajma već je imao nove korisnike.

- Prostor kao što je Gospodarski centar godinama je nedostajao istoku Hrvatske. Osijek je uvijek bio i bit će pokretač razvoja ovoga kraja, što zbog svog položaja, što zbog veličine grada. Sajamske manifestacije do sada se nisu odvijale u zadovoljavajućem prostoru, pa je i samo sajmovanje u Osijeku na neki način bilo ispod radara. Gospodarskim centrom podižemo vidljivost gospodarstva cijele regije, a nakon uspješnog prvog Proljetnog sajma, u novom su prostoru održane brojne radionice, konferencije i manji kongresi. Prvi put u povijesti i Dan Osječko-baranjske županije održat će se izvan HNK-a, i to upravo u Gospodarskom centru, uz prezentaciju projekata koji su realizirani na području županije europskim novcem tijekom deset godina članstva u EU-u. Prema posljednjim podacima kojima raspolažemo, na području Županije ugovoreno je projekata vrijednih više od 1,2 milijarde eura.

Držite li kako će poduzetnička infrastruktura, poput Gospodarskog centra, pridonijeti još većoj gospodarskoj aktivnosti?

- Osnovni cilj ovog reprezentativnog prostora je razvoj gospodarstva na području naše županije, ali i istoka Hrvatske. Nakon završetka I. faze, planirana je i II. faza u kojoj će se izgraditi poslovni toranj te zatvorene hale, ali već ovaj izgrađeni objekt s gotovo 5000 četvornih metara zatvorenog prostora pruža priliku organiziranja različitih sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti. Poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije dobili su novi infrastrukturni projekt koji će imati pozitivan utjecaj na njihovo poslovanje. Nastupi na sajmovima i sajmovanje značajan su kako komunikacijski, tako i marketinški alat, posebno za mikro i male poduzetnike. Sajmovi su i mjesto susreta na kojem poduzetnici mogu prezentirati svoje proizvode i usluge, upoznati se s konkurencijom i u konačnici dati svom poslovanju novi zamašnjak. Uvjereni smo da ćemo Gospodarski centar iskoristiti na način da u njemu organiziramo niz sajamskih manifestacija i različite gospodarske manifestacije te da će postati mjesto susreta za gospodarstvenike s cijelog istoka Hrvatske, ali i šire.

Nedavno je raspisan i javni poziv za proizvođačke organizacije u županijskom Regionalnom distribucijskom centru.

- Prvi će proizvodi u RDC početi pristizati u rujnu, nakon berbe, dok će razdoblje od otvorenja do početka rada u svim segmentima biti namijenjeno za povezivanje lokalnih OPG-ova i udruženja. Ukupni kapacitet hladnjače je 3228 tona, raspoređeno u ukupno 23 rashladne komore, dok je cijeli kompleks podijeljen u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku te dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s U.L.O. režimom hlađenja s ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planirani kapacitet rashladnih komora je 2220 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora.

Kako je riječ o kapitalnim i iznimno vrijednim projektima, njihova je realizacija zahtijevala određeno vrijeme.

- Govorimo o projektima velike vrijednosti, RDC OBŽ je u konačnici stajao 14,6 milijuna eura, a Gospodarski centar OBŽ 9,5 milijuna eura. Za projekte je trebalo pripremiti projektnu dokumentaciju, osigurati lokaciju, provesti postupke javne nabave te ih u konačnici izgraditi i opremiti. Samo planiranje i priprema gotovo uvijek duže traju od izgradnje. Drago mi je što su oba projekta izgrađena u predviđenim rokovima, Gospodarski centar čak i nekoliko mjeseci prije roka.

Realiziramo obećanja


Oba objekta su u funkciji, u školi u Miholjcu su učenici. Što dalje?

- Pred nama je niz investicija, većih i manjih. U tijeku je izgradnja Prve gimnazije, završavaju se sustavi za navodnjavanje, dovršili smo još jednu školsku dvoranu, tri su u izgradnji, povećali smo ulaganja u sportsku infrastrukturu, od ove godine dodatno potičemo izvrsnost nagrađivanjem najboljih učenika i njihovih mentora. Kroz sve segmente županijske uprave dovršavaju se jedni, a ugovaraju novi projekti kako bismo zadržali i dodatno potaknuli gospodarski rast koji bilježimo posljednjih godina i kako bismo osigurali što bolje uvjete života na istoku Hrvatske.

Još jedan projekt za kojega mnogi odmahuju rukom i kažu da se neće nikada dogoditi je izgradnja novog kompleksa KBC-a. Možete li i njih razuvjeriti? U kojoj je fazi taj projekt?

- Vjerujem da smo izgradnjom projekata o kojima smo sad govorili dokazali da realiziramo ono što obećamo. Često to prije nije bilo tako, pa me ne iznenađuju povremeno takvi komentari. No i za ovu veliku investiciju vrijeme će nam biti najbolji saveznik. Izgraditi novi klinički bolnički centar jedan je od većih izazova za ovo područje Hrvatske i zasigurno će trebati više vremena nego za primjerice Gospodarski centar, no projekt ide predviđenom dinamikom i vjerujem da će u zadanim rokovima biti i dovršen. Sjetimo se samo vrijednosti projektne dokumentacije koja je iznosila 35 milijuna kuna. Prema tome, jasno je da je izgradnja novog KBC-a projekt koji će stajati iznimno mnogo novca, a koji je zbog specifičnosti koje bolnica donosi vrlo kompleksan.

Osječko-baranjska županija iduće godine bit će Europska regija sporta, mnogi će reći kako je i to zbog vašeg izrazitog angažmana.

- Ponosni smo na titulu koju će cijelu iduću godinu nositi županija, titulu Europske regije sporta. Zbog toga smo već ove godine krenuli s pripremnim radnjama, a nedavno smo u proračunu otvorili i nove javne pozive za gradove i općine za izgradnju dodatne sportske infrastrukture. Ova titula je rezultat našeg kontinuiranog ulaganja u sport na području županije, a želja nam je da nakon 2024. godine imamo što kvalitetniju infrastrukturu te što više djece, mladih, ali i osobe zrelije dobi koji su se uključili u sport i rekreaciju.

Osječko-baranjska županija slavi 30 godina postojanja. Kako ih sažeti?

- I s jasnom misijom da u sjećanje na one koji su život utkali u samostalnost i suverenost naše domovine danas, zajedno s gradovima i općinama na području naše županije, Vladom RH i resornim ministarstvima, gradimo županiju koja uistinu postaje po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka. Iskoristit ću i ovu priliku da zahvalim svim našim sugrađankama i sugrađanima na povjerenju koje daju županijskoj upravi koju vodim te svima čestitam Dan Osječko-baranjske županije.

Dario Kuštro
Ova je županija tijekom 30 godina prebrodila brojne izazove. Iz njih smo izišli snažniji

Najčitanije iz rubrike