Novosti
DAN DRŽAVNOSTI: PREDSJEDNIK RH IGNORIRAO PROTOKOL

”Važno je da svi poštuju državu i njezine institucije”
Objavljeno 30. svibnja, 2023.

Hrvatska je u utorak proslavila Dan državnosti - prije 33 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.



Dan državnosti u utorak je građanima čestitao premijer Andrej Plenković, te je prilikom polaganja vijenca kod Spomenika domovini ocijenio nesudjelovanje predsjednika Republike Zorana Milanovića u tom događaju kao “slučaj bez presedana”. Plenković je novinarima sramotnim ocijenio Milanovićev stav, koji taj datum smatra HDZ-ovim praznikom. “To je pitanje koje mediji trebaju dizati puno ozbiljnije i pitati ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje dan državnosti vlastite države. Mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog državnika na tlu Europe koji ne respektira dan državnosti svoje države”, rekao je premijer. Jednako, dodao je, vrijedi i za oporbu, koja također nije sudjelovala u obilježavanju. “No neki su bili tu, bar troje”, rekao je. Ustvrdio je da se tu radi o poštovanju hrvatskih zakona i odluka Sabora te napomenuo da “nije bilo dobro mijenjati naše tradicije prije 23 godine, nego držati ih se”. Plenković je čestitao svim Hrvatima i Hrvaticama 30. svibnja kao ključan datum za sve hrvatske institucije, dodavši da 33 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora nisu puno, ali su golemo razdoblje u povijesti hrvatskog naroda. “Sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda protiv Miloševićeve velikosrpske agresije - sve su to ključne stečevine i temelji hrvatske države”, istaknuo je. Dodao je da je stoga i ovaj dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, ponajviše onima koji su dali svoj život i da se “prisjetimo predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je imao vizionarski pogled na samostalnost i neovisnost i koji je uz pomoć plebiscitarnog hrvatskog naroda na referendumu 1991. upio ostvariti slobodu, neovisnost i samostalnost”. “Zato je ovaj datum bitan. On je bio dan državnosti 90-ih, i sada je, i bit će. Stoga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo i državu i njezine institucije, simbole, a ovaj je datum itekako simbol hrvatskog naroda i države”, poručio je premijer.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša pozvao je s mise za domovinu, na kojoj su bili visoki državni dužnosnici, na čuvanje identiteta i sveopću skrb za obitelj te izgradnju pravedne i solidarne domovine, gdje se poštuje dostojanstvo svih građana. “Dan državnosti je prilika da se prisjetimo povijesnih trenutaka i postignuća naše domovine ali i da zahvalimo Bogu na daru slobode i neovisnosti koju uživamo a koju su nam omogućili naši branitelji”, rekao je nadbiskup. Osvrćući se na promjene koje su se dogodile od konstituiranja prvoga višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990., Kutleša je rekao da je država prošla teška razdoblja, od rata do pandemije i razornih potresa, ali se i upitao što se dogodilo s dušom hrvatskog naroda - “jesmo li narod zahvalnosti i brige za opće dobro ili narod sveopćeg kritizerstva i rušilačkog individualizma”. Rekao je pritom da nezahvalnost svaku zajednicu vodi u sveopće kritizerstvo, malodušje i nazadovanje te u gubitak socijalnih krjeposti, a rušilački kritizerski stav, bez samokritičnosti i odgovornosti za izgovorenu javnu riječ potkopava povjerenje u institucije i pojedince. Upozorio je također da stavljanje zarade na prvo mjesto u osobnim životima i u društvu vodi do “ekonomije isključivanja i nejednakosti”, poručivši da socijalno osjetljivo europsko društvo ne bi smjelo sebi dopustiti da problemi pojedinaca, socijalna ugroženost obitelji prestanu biti vijest. H/D.Pav.
PRAVEDNOST, SOLIDARNOST, UKLJUČIVOST
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov čestitao je premijeru Andreju Plenkoviću i svim građanima i građankama Dan državnosti, uz želje da načela pravednosti, dobra, solidarnosti i uključivosti i dalje budu vodilje politike u matičnoj domovini. Istaknuo je kako sve ključne hrvatske institucije i organizacije u Srbiji suradnju s hrvatskom Vladom ocjenjuju posve pozitivnom i izuzetno dobrom. “Štoviše, mogu slobodno reći kako je ona najbolja u povijesti naše suradnje, čega su najbolje potvrde brojni iskoraci koje bilježimo i uspostavljene poželjne suradničke prakse koje njegujemo”, rekao je.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora

ODABIROM POKAZUJEMO KOJE VRIJEDNOSTI POŠTUJEMO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako bi “bilo prirodno” da se i predsjednik Republike Zoran Milanović pridružio obilježavanju Dana državnosti. “To je jedan od najvećih državnih praznika, ako ne i najveći, međutim, odabirom pokazujemo koje vrijednosti poštujemo”, rekao je Jandroković. Predsjednik Milanović prethodno je rekao da ne priznaje 30. svibnja kao Dan državnosti jer da nema veze s pravim danom državnosti, nego se radi o “nasilju parlamentarne većine i ukidanju običaja zbog kaprica jedne osobe”. U prvom desetljeću postojanja Hrvatska je Dan državnosti slavila 30. svibnja, od 2001. do 2020. godine 25. lipnja, a od te godine ponovno ga slavi 30. svibnja.