Novosti
BITKA PROTIV KOMARACA: PROŠAO AMANDMAN GORANA IVANOVIĆA

Osijeku od države 600 tisuća eura za tretmane na poplavnom području
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Od približno 170 amandmana podnesenih na rebalans državnoga proračuna i neke izvanproračunske korisnike, iz redova saborske većine stigao je samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića, i samo je njega Vlada prihvatila.

Slijedom njega Osijek će, koji svake godine vodi bitku protiv komaraca, od države dobiti 600.000 eura za provedbu larvicidnih tretmana na poplavnom području susjednih gradova i općina. Taj će se iznos koristiti i za mjere dezinsekcije odraslih komaraca na području Osijeka i zelenog prigradskog pojasa. Najezda komaraca svake je godine veliki problem za Osječko-baranjsku županiju, a ove je zbog poplava u travnju i svibnju posebno izražena najezda poplavnih komaraca, kaže zastupnik Ivanović. Kako neslužbeno doznajemo, amandman je podnesen na inicijativu gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, a nakon njegova razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem o problemima koje najezda komaraca ove godine izaziva u Slavoniji i Baranji.

Ostali amandmani su oporbeni, a glavninu, njih 143, podnijeli su Mostovi zastupnici - Marija Selak Raspudić 40, Marin Miletić 33, a Miro Bulj 27 amandmana. Klub Mosta traži da se osiguraju sredstva za niz područja, od toga da se delimitiraju porodiljne naknade, osiguraju sredstva za revitalizaciju napuštenih krajeva Hrvatske i prijevoz, do toga da se uvede jedinstveni dječji doplatak i povećaju izdvajanja za borbu protiv korupcije. Dvadesetak amandmana podnijeli su SDP-ovi zastupnici, od čega 12 Sabina Glasovac. Ona traži da država za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti izdvoji dodatnih pola milijuna eura, da za novu aktivnost "Stručna psihološko-pedagoška pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola" osigura milijun eura te da za isti iznos poveća sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, preciznije da taj iznos s 21.580 eura poveća na 1.021.580 eura. Dodatnih milijun eura traži za prevenciju nasilja nad i među mladima. Predlaže i da se subvencioniranje stanovanja studenata u domovima i privatnom smještaju poveća za 100.000 eura te da se isti iznos izdvoji za programe usmjerene mladima. Mišel Jakšić traži da se Program gradnje i rekonstrukcije brzih cesta "podeblja" za milijun eura namijenjen projektu izgradnje Podravske brze ceste, tj. izradi dokumentacije za ishođenje akata za građenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Sabor će se o amandmanima izjašnjavati u srijedu, 31. svibnja, a sam rebalans trebao bi biti usvojen iduće srijede, 7. lipnja. S obzirom na brojnost amandmana te da se o njima očituju Vladini predstavnici i predlagatelji, izjašnjavanje u srijedu moglo bi potrajati cijeli dan. H/D.Pav.
Sredstva za borbu protiv komaraca usmjerena su Osijeku na inicijativu gradonačelnika Ivana Radića

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece