Sport
PREMIJERA HRVATSKIH ODBOJKAŠICA U LIGI NACIJA NA DALEKOM ISTOKU

Kroz četiri utakmice u Japanu treba najaviti realne ambicije
Objavljeno 31. svibnja, 2023.

Nakon klupske odbojkaške sezone na redu je ona reprezentativna, koja će za obje naše seniorke izabrane vrste potrajati sve do kasnog ljeta. Odbojkaši Hrvatske odigrali su prvu utakmicu u Zlatnoj europskoj ligi (poraz od Belgije 1:3), a danas će na parket i naše najbolje odbojkašice. Prvi put zaigrat će u prestižnoj Ligi nacija, među 16 najboljih svjetskih reprezentacija, od kojih samo četiri mogu ispasti. Među 12 koja nema zaštićeni status je i Hrvatska, koje će pokušati u svom premijernom izdanju zadržati svoje mjesto u ovom uglednom društvu, a koje nije nimalo lagano izboriti.



Izabranice Ferhata Akbaša vizu za VNL izborile su prošlog ljeta u Zadru, kada su osvojile Challenger kup. Zaslužile su biti dio ovog natjecanja, a prve utakmice odigrat će u Nagoyi. Naše su odbojkašice otišle u Japan nakon što su nešto manje od tri tjedna bile na okupu. Odigrale su dvije provjere u Italiji (porazi 1:3 od domaćina i Kanade), a u srijedu rano ujutro prema našem vremenu (8 sati) slijedi otvaranje VNL protiv Bugarske.

- Nakon tri tjedna priprema spremne smo za prvi turnir VNL-a. Reprezentacija je pomlađena, tu su mlade cure koje su željne rada i igre. Nadamo se da ćemo pokazati svoja najbolja izdanja i da ćemo na kraju zadržati status - priželjkuje kapetanica reprezentacije Martina Šamadan. Uz nju, još će igrati: Lea Deak, Karla Antunović, Izabela Štimac, Tia Kovčo, Laura Miloš, Natalia Tomić, Dijana Karatović, Josipa Marković, Andrea Mihaljević, Nina Strize, Ema Strunjak, Mirta Freund i Viktoria Ana Trcol. Za našu mladu i nekompletnu vrstu (nema najbolje Samante Fabris) utakmice koje slijede bit će sjajna škola, ali i priprema za EP, koje počinje sredinom kolovoza.

U Nagoyi Hrvatska će odigrati do 4. lipnja četiri utakmice. Nakon Bugarske, u četvrtak čeka Njemačka, dan poslije je okršaj s domaćinom, a u nedjelju će s druge strane mreže biti Brazilke. Nakon Japana, slijedi još nastup na turniru u Brazilu (13.-18.) i Tajlandu (27.6. - 2.7.). Osim igračkog izazova, postoji i onaj logistički. Za ovakvo natjecanje i odlazak na daleke destinacije trebalo je pronaći nemala financijska sredstva. No, Hrvatski odbojkaški savez uspješno je zatvorio i tu konstrukciju, za nastup u Ligi nacija osigurano je oko 800 tisuća eura. Veliki je to novac i za mnogo veće i bogatije zemlje, ali HOS posljednjih sezona ulaže nemala sredstva i koristi svaku prigodu za pojavljivanje na najvećim odbojkaškim priredbama. Ako se ostvari rezultatski cilj (samo je jedan, ostanak), onda bi se možda i Hrvatska kandidirala za jednog od domaćina turnira sljedeće sezone. No, treba se koncentrirati na ovu koja počinje danas, slijedi 12 teških, ali i motivirajućih utakmica.

Nino Benčina
Martina Šamadan

kapetanica Hrvatske

Nakon tri tjedna priprema spremne smo za prvi turnir VNL-a. Reprezentacija je pomlađena, tu su mlade cure koje su željne rada i igre. Nadamo se da ćemo pokazati svoja najbolja izdanja i da ćemo na kraju zadržati status.

16 SUDIONICA
Velika je stvar igrati Ligu nacija, dovoljno je samo pogledati listu sudionica, a koja je zaista impresivna. Uz debitantsku Hrvatsku tu su još Brazil, Kina, Njemačka, Italija, Japan, Koreja, Nizozemska, Srbija, Tajland, Turska, SAD, Bugarska, Kanada, Dominikanska Republika i Poljska. Svaka od ovih 16 reprezentacija odigrat će na tri turnira ukupno 12 utakmica, a osam najboljih ide u razigravanje.

Možda ste propustili...

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike