Sport
NK OSIJEK OSTAJE BEZ JOŠ JEDNOG TALENTA

Dragulje je teško zadržati, Ljubo Puljić ide u Bayern!
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Bayern će Osijeku platiti odštetu, uključujući bonuse, od oko tri milijuna eura

Tek što je završila sezona NK Osijek će se suočiti s odlaskom još jednog svog talenta. Riječ je o 15-godišnjem stoperu Ljubi Puljiću, koji bi karijeru trebao nastaviti u redovima minhenskog Bayerna. Za tog mladića već duže vrijeme vladala je prava jagma. U igri su bila vrlo ugledna imena poput Borussije Dortmund, Juventusa, a spominjala se i Barcelona. No, Puljić će na koncu, ako ne bude nekakvih posebnih preokreta, završiti na Allianz areni. Mogućnost odlaska tog talentiranog srednjeg braniča sportski direktor Ivica Kulešević najavio je još zimus, jer Osijek jednostavno financijski nije u mogućnosti parirati ponudama bogatih klubova.Golem interes


- Mogu potvrditi kako za Puljića postoji veliko zanimanje klubova iz Liga petice, ali tek treba vidjeti kako će se stvari razvijati. Teško ćemo ga moći zadržati jer ne možemo parirati na financijskom planu - govorio je Kulešević prije dva-tri mjeseca, a sada je cijela priča, čini se, dobila epilog.

Podsjećamo zimus je na posudbu u Romu otišao Sergej Levak i kako stvari stoje mogao bi ostati na Olimpicu, a sada će još jedan talent iz te kadetske momčadi napustiti redove bijelo-plavih. Puljić je imao stipendijski ugovor s bijelo-plavima kako nalažu propisi HNS-a jer se radi o maloljetniku, ali takvi su ugovori uglavnom mrtvo slovo na papiru kada se u igru uključe velikani poput Bayerna. Zapravo, NK Osijek bi mogao spustiti rampu i reći "ne", ali veliko je pitanje kakve bi koristi od toga bilo jer bi igrač vjerojatno bio nesretan zbog toga što mu je klub uskratio mogućnost odlaska u redove europskog velikana kakav je Bayern. I tu su manji klubovi poput Osijeka jednostavno nemoćni, a zaštitu im ne pružaju ni FIFA-ini pravilnici koji zapravo i potiču trgovinu mladim igračima. Europski klubovi danas masovno kupuju djecu iz siromašnijih liga jer im se to isplati daleko više nego da ti igrači stasaju, pa da onda za njih moraju iskrcati daleko veće iznose. No, moralna strana cijele te priče uvijek će ostati vrlo upitna, a u cijeloj priči ključnu ulogu ipak odigraju roditelji i agenti igrača.

Tri milijuna


Osijek će zaraditi oko tri milijuna eura u tom poslu, ako se ostvare svi bonusi, što je veći iznos negoli je Osijek dobio kada je transferirao veliki dio svojih prvotimaca. Tek su Mirko Marić, Boško Šutalo, Ante Majstorović i Dion Drena Beljo u klupsku blagajnu donijeli veće iznose od Puljićevog transfera. No, slaba je to utjeha ako će NK Osijek nastaviti gubiti svoje najtalentiranije igrače koji su još u adolescentskim godinama. Inače, Puljića se smatra jednim od najtalentiranijih europskih igrača u godištu 2007., a nedavno je bio dio reprezentacije U-17 koja je igrala na Europskom prvenstvu u Mađarskoj, iako je dvije godine mlađi od svojih suigrača. Inače, ako se transfer realizira, a što je sasvim blizu, jer bi ga Bayern danas i službeno trebao potvrditi, bit će to najveći iznos koji je plaćen za jednog hrvatskog igrača koji je mlađi od 16 godina.

Puljića će u Bayernu dočekati Lovro Zvonarek kojeg je Bayern od Slaven Belupa kupio 2021. godine za dva milijuna eura, a Zvonarek se Bayernu priključio prošloga ljeta.

Dalibor Keler
SRUŠEN REKORD
Ako se transfer Puljića u bavarski klub potvrdi, a dobro obaviješteni izvori kažu da je to gotova stvar, bit će srušen rekord visine odštete za hrvatskog nogometaša mlađeg od 16 godina. Do odlaska Puljića u München rekord je držao transfer Rocca Žikovića koji je iz Istre 1961 prešao u austrijski Red Bull Salzburg za dva milijuna eura. Još u ožujku se pisalo kako su za Puljića zainteresirani Bayern, Juventus, Barcelona i Borussia Dortmund, a u toj borbi pobijedili su Bavarci.

Možda ste propustili...