Sport
PRVI TOPNIK LIGE: MARKO DUGANDŽIĆ

Navijači Rapida mi pjevaju, a umjesto Meessi ori se Maarko!
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Sigurno će biti ponuda, ali koji su to iznosi i iz kojih liga i klubova, to stvarno ne znam

Marko je protekle sezone najbolji hrvatski strijelac! Ne radi se o "popularnom pjevaču" na kojeg su možda neki pomislili, nego o bivšem nogometašu Osijeka, a danas bukureštanskog Rapida, Marku Dugandžiću koji je s 22 pogotka najbolji strijelac rumunjske Super lige, a istovremeno je postigao najviše pogodaka od svih hrvatskih nogometaša računajući sve prve lige Europe.



Stigao je Dugandžić u Rapid prošlo ljeto iz tadašnjeg rumunjskog prvaka Cluja. Inače, u Cluj je došao iz ruskog Sočija, a prethodno se istaknuo u rumunjskom Botosaniju, gdje je otišao u zimu 2020. godine iz Osijeka.

Ljubimac navijača


Rapid se pokazao punim pogotkom, pod vodstvom legendarnog rumunjskog napadača Adriana Mutua naprosto je ove sezone eksplodirao, a kao napadač postao je i ljubimac navijača koji su u čast njemu posvetili i navijačke pjesme.

- Znate ono što se na Camp Nou pjevalo "Meeesi". E, tako meni u tom ritmu pjevaju "Maaarko", pričao je osječki Marko koji prve dane odmora provodi u Grčkoj, prisjećajući se kada je prošlo ljeto iz Cluja stigao u glavni grad Rumunjske.

- Radi se o velikom i trofejnom klubu bogate povijesti koji ponovno želi vratiti stari sjaj. Da, Cluj je tada bio prvak, ali se dosta toga dogodilo da se nisam tamo ostvario. Od nekih odnosa u klubu, zatim je to bilo vrijeme korone, stigao sam upravo iz Rusije, a u tom razdoblju dogodila mi se i obiteljska situacija, umro mi je otac, pa je sve to utjecalo i na mene. Promjena sredine je ispala na kraju pun pogodak. Lijepo zvuči kada pročitaš da si najbolji hrvatski strijelac sezone u svim europskim ligama. Znam da rumunjska liga nije blizu kvalitete najjačih, ali opet i ovo je lijepo postignuće.

Da je kojim slučajem zabio 22 pogotka i bio najbolji strijelac HNL-a postao bi "vruća roba". Kako stoji na tržištu najbolji strijelac rumunjske Super lige.

- I mene to zanima. Sigurno će doći ponuda ovoga ljeta, ali koji su to iznosi i iz kojih liga i klubova, to ne znam. Ono što je sigurno jest to da je HNL cjenjeniji prije svega zbog ugleda koji ima naš nogomet zbog reprezentacije. No, što se tiče kvalitete lige, nisam siguran da je hrvatska liga ispred. Ovdje u Rumunjskoj je sve mnogo izjednačenije. Da ne govorimo o ulaganjima, punim tribinama, daleko većem medijskom praćenju lige.

Ikonski stadion


Spomenuo je kako će ovo ljeto sigurno dolaziti emisari iz ostalih klubova, no ne bih imao ništa protiv ostati i sljedeće sezone u Rapidu.

- Imam ugovor još godinu plus godinu, praktički dvije godine. Najavili su iz kluba još veća ulaganja. Ove sezone za malo nam je pobjegla Konferencijska liga, a cilj je kluba domoći se "postolja", čak i napasti naslov prvaka.

U rumunjskim klubovima sve više je uključeno legendarnih igrača. Primjerice, vlasnik i menadžer novog prvaka Constante je Georghe Hagi, a predsjednik Gica Popescu.

- Naši vlasnici nisu iz nogometa, glavni im je posao u dizajnu i industriji namještaja. Zato je predsjednik Daniel Niculae, bivši rumunjski reprezentativac, igrao je u Francuskoj za Auxerre i Monaco.

Zato je prvo ime bukureštanskog Rapida njihov trener legendarni Adrian Mutu. Igračka karijera mu je obilježena kontroverzama. Kakav je danas?

- Potpuna suprotnost. Žena, djeca, pravi obiteljski čovjek. Čak smo baš i privatno vezani jer mu je supruga, ako se ne varam, podrijetlom iz Srbije, pa me dosta razumije. Imamo stvarno odličan odnos i odličnu komunikaciju, kao i, vjerujem, svi moji suigrači. Drži jako dobru atmosferu u svlačionici.

Bio je pozvan iz NK Osijek da se zajedno s ostalim igračima oprosti od Gradskog vrta.

- Miha me je nazvao, nažalost, morao sam mu se zahvaliti, jer smo taj dan imali utakmicu, gradski derbi protiv Steaue. Nisam bio u kombinacijama zbog suspenzije, ali sam bio s momčadi. Zato sam pratio sve što se događa u Gradskom vrtu. Lijepa je slika bila na oproštaju. Falit će nam svima Gradski vrt. Kad sam došao tamo igrati u mlađim uzrastima za Osijek, san ti je bio na njemu i zaigrati u prvoj momčadi, i zato nam on jako mnogo znači. Gradski vrt ostat će prava ikona - zaključio je Marko Dugandžić, koji će uskoro doći u rodni grad. Pripreme s Rapidom kreću već 15. lipnja.

Krešimir Lacković
Marko Dugandžić

bivši igrač NK Osijek

Zato sam pratio sve što se događa u Gradskom vrtu. Lijepa je slika bila na oproštaju. Falit će nam svima Gradski vrt. Kad sam došao tamo igrati u mlađim uzrastima za Osijek san ti je bio na njemu i zaigrati u prvoj momčadi, i zato nam on jako mnogo znači. Gradski vrt ostat će ikona.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike