Regija
DVOJBA

Kamo za vikend? Grahijade, Festival tista, Wine & Walk, koncerti, zaprege
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Treći Festival tista okupit će majstore iz Baranje, Mohača, Vojvodine. Degustacija je deset eura
BELI MANASTIR - Već nakon prvog ovogodišnjeg kvartala moglo se pretpostaviti da će, što se broja turističkih dolazaka odnosno noćenja tiče, tekuća godina biti upisana kao rekordna.

Nekoliko stotina dolazaka više nego lani i za više od tisuću premašen broj noćenja dokaz su da je Baranja itekako važan kamenčić u mozaiku kontinentalnog turizma.

- Raduju nas ovakvi rezultati i nadamo se da će biti još bolji. Primijetili smo da se gosti zadržavaju duže nego inače. I nadalje prednjače domaći, ali treba reći kako je na našem području zabilježeno 500-tinjak dolazaka više stranih gostiju nego prošle godine te da su ostvarili približno 1200 noćenja više nego 2022. - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, naglašavajući kako će za tjedan dana, posebice na kraju lipnja, brojke biti sigurno veće. I to ne zanemarivo - dovoljno je pogledati na kalendar događanja. Manifestacije su, zna se, turistički magnet, a već idućeg vikenda teško će biti odlučiti kamo poći. U petak (2. lipnja) kod crkve svetih Petra i Pavla počinje 28., dvodnevni Baranjski bećarac. Za taj je dan, počevši u 16 sati, najavljeno Prvenstvo Podunavlja u kuhanju graha (Šokački gra‘). U 16.30 u crkvi će biti otvorena izložba "Baranja - kolijevka gajdaša u Hrvatskoj", a koncert pučkih crkvenih marijanskih pjesama počinje u 18 sati. Prvi dan završava šokačkim veseljem uz TS Rubato. Subota je rezervirana za utrke zaprežnih kola (11 sati), sajam proizvoda (15 sati) i Festival tista (16 sati).

- Riječ je o 3. izdanju Festivala tista. Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koji će se moći kušati. Na festivalu će se okupiti podunavski majstori tista iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega i Subotice - poručuju organizatori, naglašavajući kako će u ponudi biti slatke i slane verzije. Degustacija je 10 eura. Posjetitelji će moći uživati i u svatovskim zapregama, etnokoncertu Zrinke Posavec (kvintet), smotri folklora te šokačkom veselju uz TS Garavi.

Gastronomija će u prvom planu biti u subotu u Belom Manastiru. U sklopu DZMH-ova Dana mađarske tradicije na livadi na Trgu slobode u 14 sati počinje baranjska Grahijada, a od 15.30 nastupaju TS Kubikus (Novi Bezdan) i Aranycsardas (Korođ). Kotizacija za grahijadu je 20 eura, a proglašenje pobjednika najavljeno je za 19.30.

Ivica Getto
Rekordnih 350 walkera na Wine & Walku
Dio baranjskih gostiju već se odlučio za subotnji Wine & Walk. ‘’Dragi walkeri, i ove smo godine s vama na vašoj i našoj najdražoj vinskoj pustolovini neotkrivenim putovima Baranje’’, poručuju im organizatori iz TZ-a Baranje, naglašavajući kako se 14 km duga staza proteže vinskim cestama, poljima, surducima i šumarcima. Sudionike očekuje 13 točaka na kojima će im okrjepu ponuditi baranjski vinari i majstori kuhinje. Ove se godine prijavilo rekordnih 350 walkera, pa su organizatori bili prisiljeni formirati skupinu više nego inače. Po Baranjskoj će se planini, naime, kretati u 6 skupina, a prva kreće u 10 sati ispred nove beljske vinarije. Na posljednjoj točki, u vinariji Horvat u Kamencu, očekuje ih Wine afterparty uz DJ-a.

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike