Regija
MIHOLJAČKI VODOVOD USPJEŠAN I “ZELEN”

Sami proizvode struju, višak prodaju i štede
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Direktorica Dragana Pnjak kaže kako su iz sunčanih elektrana dobili gotovo dvadest posto ekološki čiste električne energije
DONJI MIHOLJAC - Miholjački vodovod d. o. o. stabilna je tvrtka koja kvalitetno i u cijelosti opskrbljuje vodom Donji Miholjac i općine Magadenovac i Viljevo.

Od 2017. tvrtka se orijentira na ostvarivanje ušteda smanjivanjem troškova energenata uz dodatan naglasak na energetski učinkovito i ekološko poslovanje. Zahvaljujući sunčanim elektranama, Miholjački vodovod i u protekloj je godini namirio dio troškova električne energije. Proizvode električnu energiju za vlastitu potrošnju, a višak prodaju HEP-u.

Električna vozila


- Proizvodnja i potrošnja električne energije za vlastite potrebe najveća je vrijednost fotonaponskih elektrana, posebno naše tvrtke, koja je u 2022. potrošila 726.246 kilovatsati električne energije za vodoopskrbu i odvodnju. Iz sunčanih elektrana dobili smo gotovo 20 posto ekološki čiste električne energije - kaže Dragana Pnjak, direktorica Miholjačkog vodovoda.

Dodaje da su u prošloj godini HEP-u isporučili 39.820 kilovatsati, što ima vrijednost 37.399 kuna, dok su na vodocrpilištu korištenjem električne energije iz sunčane elektrane uštedjeli 202.075 kuna.

- Na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda od potrošenih 217.824 kilovatsata električne energije sunčana je elektrana osigurala 56.411 kilovatsat, što je oko 26 posto - ističe direktorica.

Sunčana elektrana na krovu vodocrpilišta, instalirane snage 100 kW i godišnje proizvodnje električne energije od 146 MWh, postavljena je 2019., u što je Miholjački vodovod uložio 655.000 kuna vlastitih sredstava, a 270.000 kuna izdvojio je za elektranu na krovu pročistača otpadnih voda. Tu su i električna vozila sa svojim dodatnim uštedama, iz kojih se bežično očitavaju brojila za vodu.

Naplata 99 posto


Miholjački vodovod može se pohvaliti i odličnom naplatom potrošnje vode.

- U 2022. fakturirano je 442.885 kubika vode, što je u usporedbi s prethodnom godinom 672 kubika manje. Fizičkim osobama fakturirano je 339.528 kubika ili 28 kubika manje nego u 2021., a pravnim osobama 103.357 kubika ili 644 kubika manje nego u prethodnoj godini. Ako sve to pretvorimo u kune, fakturirali smo 4.742.279 kuna i od toga naplatitli 4.716.303 kune ili gotovo 99 posto - naglašava direktorica Dragana Pnjak.

Zbog uspješnih rezultata Miholjački je vodovod i nagrađen. Dobitnik je Platinastog certifikata bonitetne izvrsnosti 2022., što znači da pripada među najpouzdanije poslovne subjekte. Temelji se na računovodstvenim dokumentima i ostalim dinamičkim pokazateljima te pokazuje natprosječno sigurno i uspješno poslovanje tvrtke u sljedećih dvanaest mjeseci. U Hrvatskoj platinastu bonitetnu izvrsnost dostiže samo 0,69 posto tvrtki.

Također, nositelj je Premium zelenog certifikata, priznanja kojim se nagrađuju tvrtke za društveno odgovorno poslovanje i ulaganje u zelenu budućnost.

Snježana Fridl
Nova preša vrijedna 1,1 milijun kuna
Protekla godina bila je značajna i po investiranju u nabavu opreme. Najvažnije je istaknuti nabavu nove preše za dehidraciju mulja na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti 1.144.196 kuna. Hrvatske vode sufinancirale su 80 posto, a Grad Donji Miholjac osigurao je ostatak potrebnih sredstava. Nabavljena je oprema i za redovito kloriranje vode za piće u vodovodnim mrežama naselja Cret Viljevski, Viljevo i Kapelna na distributivnom području Općine Viljevo te za cjevovod koji snabdijeva naselja na području Općine Magadenovac.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike