Regija
TREBAJU POMOĆ

U malim općinskim proračunima nema dovoljno sredstava za suzbijanje komaraca
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
VUKOVAR - Borba s komarcima na širem vukovarskom području trebala bi, zbog brojnosti letećih napasnika, biti u punom jeku, no stanje na terenu pokazuje da to nije tako. Naime, uz iznimku Vukovara, koji je osigurao više tretmana, prema dostupnim su podacima ostale jedinice lokalne samouprave u vezi s tim učinile malo ili ništa. Nije riječ o izostanku volje, već ponajprije o nedostatku novca, što nam je potvrdila i Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas. U toj su općini proveli larvicidni tretman i u skladu s proračunskim mogućnostima dalje će djelovati, no Cirba je istaknula kako će morati zatražiti pomoć.

- Komaraca je zaista puno i svi znamo da su tretiranja potrebna, međutim, naš je proračun skroman i ne možemo financirati potrebne akcije suzbijanja komaraca. Tražit ćemo pomoć i vidjeti što dalje - rekla je.

Prošloga je tjedna najavljen tretman suzbijanja komaraca sa zemlje na području Općine Borovo, a u ponedjeljak je na službenoj Facebook stranici Grada Iloka građanima odaslana poruka kako će toga dana tretirati odrasle komarce na području svih naselja i samog Iloka rano ujutro te navečer.

Iz Grada Vukovara su pak poručili kako su početkom travnja započeli provedbu mjera suzbijanja komaraca, navodeći kako je provedeno pet larvicidnih tretmana kojima se u vodama umanjuje mogućnost razvoja i razmnožavanja komaraca, s tim da je u planu provođenje još 8 tretmana, svakih 10 do 15 dana.

"Suzbijanje komaraca tretmanima sa zemlje započeto je 19. svibnja, a s obzirom na nepovoljnu godinu zbog visokog vodostaja Vuke, nepovoljnih vremenskih uvjeta i česte kiše te nakon toga visokih temperatura, prva tri dana tretmani su se provodili upravo na žarištima - području Adice, Lušca, Budžaka i Priljeva, odnosno području oko Vuke, starog korita Vuke i Bobotskog kanala, a druga dva dana sa zemlje su se suzbijali komarci na području cijeloga grada", stoji u priopćenju iz vukovarske Gradske uprave, uz navod kako je za borbu s komarcima predviđeno daljnje redovito provođenje larvicidnih i adulticidnih tretmana sa zemlje, a osigurana su i dva tretmana iz zraka.

Poručuju kako će, bude li potrebe, u svrhu zaštite građana i omogućavanja normalnih uvjeta življenja pravovremeno uputiti apel za uključivanjem u proces suzbijanja komaraca na županijsku i državnu razinu.

Kako sada stvari stoje, isto će učiniti i neke druge jedinice lokalne samouprave.

D. Korpoš
Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike