Regija
NA 21. SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA VSŽ-A 21 ŠKOLA

Najviše bodova za “Zlatne ruke”, “Bosut” i “Rastovicu”
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Zadrugari oduševili prikazanom kreativnošću, inovativnošću i daškom poduzetništva
ŠTITAR - Pobjednici 21. Smotre učeničkih zadruga Vukovarsko-srijemske županije zadruge su "Zlatne ruke" OŠ Blage Zadre Vukovar, "Bosut" OŠ "Ivan Kozarac" Nijemci i "Rastovica" OŠ Ivana Martinovića Štitar. Predložene su za predstavnika Vukovarsko-srijemske županije na 35. Državnoj smotri učeničkih zadruga, koja će se održati u rujnu u Karlovcu, gdje će se prezentirati radovi najboljih učeničkih zadruga iz svih županija, prikazati njihovi istraživački radovi i dostignuća u radu.

Domaćin županijske smotre, održane u Domu kulture u Štitaru, bila je OŠ Ivana Martinovića, a okupila je 21 učeničku zadrugu osnovnih i srednjih škola. Prikazani su radovi i razni proizvodi koje su izradile vrijedne učeničke ruke, od zlatoveza do različitih ukrasnih i uporabnih predmeta od drveta, kože, tekstila... Zadrugari su oduševili svojom kreativnošću, inovativnošću i poduzetničkim duhom. Voditeljica županijske podružnice Hrvatske udruge učeničkoga zadrugarstva Patricija Burazin pohvalila je smotru, koja je, ističe, održana u odličnom i poticajnom ozračju, od izloženih radova učeničkih zadruga, prikazanih vještina prezentacije i komunikacije učenika i pozitivnog odnosa prema radu. Svaka je zadruga morala pripremiti jedan praktičan rad - videopraktikum i njegov pisani prikaz te godišnje izvješće o radu. Prosudbeno povjerenstvo imalo je vrlo zahtjevan zadatak odabrati najbolje. Zbrajanjem bodova u svim kategorijama istaknule su se tri zadruge, koje su predložene za Državnu smotru. Najbolje je ocijenjena zadruga "Zlatne ruke" iz Vukovara, a slijede "Bosut" iz Nijemaca i "Rastovica" škole domaćina.

U najistočnijoj županiji registrirano je ukupno 39 učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola, koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, izradom uporabnih i ukrasnih predmeta, koje njeguju narodno umijeće, rukotvorstvo i stare zanate te promiču rad i razvoj poslovnosti.

Marija Lešić Omerović
OD OSTATAKA KOŽE IZ “BOROVA” PRAVE NAKIT
Zadruga “Zlatne ruke” na štandu se predstavila u zanimljivom stilu panonske mornarice, inspiriranom Dunavom, a u praktičnom radu izradom kožne narukvice. OŠ Blage Zadre prošla je na natječaju resornog ministarstva s projektom “Zeleni i poduzetni”. “Spojili smo se s tvornicom Borovo i odlučili reciklirati njihove ostatke kože nakon proizvodnje i pretvoriti ih u nakit - prstenje, ogrlice, naušnice i druge uporabne predmete”, kaže Burazin, ujedno i voditeljica te zadruge. Izrađuju ih Scrapbook tehnikom s pomoću malih specijaliziranih strojeva, rezača i drugih alata. Originalan nakit i drugi predmeti izloženi su i na smotri u Štitaru, s izrađenim drvenim kutijama za nakit i svijećnjacima, a sve je pomno ukomponirano, u mornarskome štihu. Povjerenstvo je prije smotre ocjenjivalo praktične radove, a na samoj smotri ocijenjeni su izgled svakog štanda i izlaganje učenika.

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike