Kultura
U KARLOVCU U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

U Muzeju Domovinskog rata otvorena izložba kolaža Anabel Zanze “Aeromiting”
Objavljeno 31. svibnja, 2023.

Izložba kolaža akademske slikarice Anabel Zanze "Aeromiting", otvorena u karlovačkome Muzeju Domovinskog rata, za povjesničara umjetnosti Igora Zidića ostvarenje je misli francuskoga pjesnika Andréa Bretona: "Ljepota će biti grčevita, ili je neće biti".



Naime, Zidić je izložbu kolaža nazvao "grčem i žestokim prodorom realnosti u Anabelino ranije apstraktno slikarstvo", opisavši da je Zanzin ciklus počeo na jednom aeromitingu, kao divljenje ljepoti skladnih figura akrobatske skupine Krila Oluje i njihovim tragovima, "crtežima na nebu", ali da se ta ljepota "transformirala u dramatične radove". Ono prvo estetsko uzbuđenje, lijepo našem oku, postalo je nešto što nas mnogo više uznemiruje, uzbuđuje, dobiva tegobu i težinu onoga što se oko nas zbiva, rekao je Zidić te podsjetio da je prije gotovo stotinu godina francuski pjesnik i teoretičar nadrealizma André Breton rekao da će "u stoljeću koje dolazi ljepota biti grčevita, ili je neće biti".

- Predvidio je Breton zapravo da nas čeka život s mukama, s tegobama i da će u tome trebati pronalaziti novu ljepotu - rekao je Zidić i za Zanzinu izložbu rekao kako misli da "ovdje svjedočimo nastajanju jedne takve nove ljepote u kojoj se kolaž više ne pojavljuje kao neka pretkoncipirana, unaprijed smišljena forma, nego se pojavljuje kao sam život, kao grč koji se pred nama odvija, kao kovitlac našeg vremena". Napomenuvši da i danas možemo likovno oponašati lijepe linije s neba za vrijeme aeromitinga, Zidić je naglasio da je "novi kriterij nove umjetnosti da osim ljepote bude i istina, jer istina je postala mjerilo, reći istinu znači govoriti lijepo".

Autorica Zanze je u izjavi za Hinu početak rada na ciklusu koji je počeo aeromitingom nazvala "samozavaravanjem" te je objasnila da je rad kroz izrezivanje i uobličavanje komadića kataloga s vlastitih ranijih izložbi za vrijeme lockdowna postao najprije "susretanje same sa sobom", a onda je i "zbog rata u Ukrajini zadobivao elemente tragedija ljudskog roda i postao posveta svim žrtvama ratnih stradavanja diljem svijeta".

- Moji avioni postali su i borbeni, imaju crtu invazije i desanta na gradove i krajeve, oni nas više ne uveseljavaju, nego osvajaju i uništavaju, neki nose elemente tragedije ljudskog roda - rekla je Zanze.

Kako je rekla kustosica izložbe muzejska savjetnica Antonija Škrtić, izložba je koliko aktualna toliko i svevremenska te se njome iz Muzeja Domovinskog rata svima šalje i čestitka u povodu proslave Dana državnosti. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada. H
Ciklus je počeo na aeromitingu, kao divljenje ljepoti skladnih figura akrobatske skupine Krila Oluje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike