Mozaik
LIDIJA BAJUK O SVOME ALBUMU

Bila bih jako sretna da
sam napisala te stihove
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
”Pjesnolika vol. 1” izbor je stihova suvremenoga hrvatskog pjesništva koje je uglazbljavala od 1982. do 2022. godine

Glazbeno-poetski susret s Lidijom Bajuk, u organizaciji osječkog Ogranka Matice hrvatske i Udruge katoličkih intelektualaca, održan je u Klubu knjižare Nova. Višestruko nagrađivana kantautorica i pjesnikinja te znanstveno priznata etnologinja, predstavila je svoj najnoviji album "Pjesnolika vol. 1", a u njegovoj su promociji sudjelovale i prof. dr. sc. Ružica Pšihistal te glumica Matea Grabić Ćaćić.



Objavljena krajem prošle godine u izdanju diskografske Scardona, "Pjesnolika vol. 1" predstavlja rezultat dugotrajnog i prilično osobnog projekta Lidije Bajuk. Naime, cijenjena glazbenica uglazbljivala je povremeno, u razdoblju od 1982. do 2022. godine, izbor stihova suvremenoga hrvatskog pjesništva. Mjesto na albumu, njezinom devetom u karijeri, našlo je trinaest intimističkih pjesama koje pjevaju o hrvatskim poljima, gradovima, kletima, lugovima, rijekama, pustarama i otocima, u čijem okruženju naše žudnje, strahovi, razočaranja, ushićenja i žalosti blagosiljaju životvornim bilom, sinapsom misli, posvećenom tišinom.

"Pjesnolika vol. 1" nas, prema riječima Lidije Bajuk, nastoji usmjeriti na svojevrsni samorazgovor i na to da možemo biti prije svega sami sa sobom, a onda i s drugima te da budemo bolji sutra nego što smo danas. Josip Pupačić, Antun Branko Šimić, Ivan Goran Kovačić, Jakša Fiamengo, Delimir Rešicki, Mak Dizdar, Vesna Parun, Petar Gudelj, Luko Paljetak, Milivoj Slaviček, Martina Mirt-Ordanić i Dragutin Tadijanović, niska je poetskih imena čiji stihovi čine ovo izdanje nominirano za nagradu Porin u kategoriji Najbolji album etnoglazbe.

- Sve je krenulo u srednjoškolskim danima. Nisu sve pjesme opstale od tada do danas, ali dio njih jest, i to su pjesme koje sam uglazbljivala na prijedlog mog profesora hrvatskog jezika Dragutina Tome. On je htio da na satovima lektire otpjevam uglazbljene pjesnike koje smo obrađivali. No, dijelom su na albumu zastupljeni i suvremeni, živući pjesnici, kojima sam pjevala na predstavljanjima njihovih tada aktualnih zbirki pjesama. Izbor stihova nije slučajan, oni odzvanjaju, rekla bih čak autobiografski, iako ih ja nisam napisala. Ali da jesam, bila bih jako sretna - kazala je Bajuk.

Naziv albuma spaja riječi pjesma, san i lik, a sve odabrane pjesme vrlo su lirske, okrenute prema ljepoti i značenju prirode, tradicije i unutrašnjega svijeta. Aranžmane većim dijelom potpisuje sama Lidija Bajuk, uz Stanislava Kovačića, Matiju Dedića i Tonija Eterovića, a na album je uvrštena i pjesma "Srce mi uljanica", skladana na originalni tekst 57-godišnje glazbenice rodom iz Čakovca. Treba spomenuti da je u povojima i sljedbenik albuma, "Pjesnolika vol. 2", za koji je, kaže Bajuk, planirano da bude objavljen sljedeće godine.

- Već imam uglazbljenih i nekih drugih pjesnika koji nisu na prvom dijelu, oni će se naći na nastavku. Na ovom albumu naglasak je više na muškim pjesnicima, ali svakako će na nastavku biti veći naglasak na hrvatskim pjesnikinjama. Dakle, sigurno će biti "Pjesnolika vol. 2", a možda jednom bude i treći dio - rekla je Bajuk.

Danijel Miklić
spoj
RIJEČI

PJESMA,

SAN I LIK

Lidija Bajuk

glazbenica

Na ovom albumu naglasak je više na muškim pjesnicima, ali svakako će na nastavku biti veći naglasak na hrvatskim pjesnikinjama.

Najčitanije iz rubrike