Mozaik
BRITANSKA ROCK-INSTITUCIJA

The Cult izdao novi spot uoči povratka u Zagreb
Objavljeno 31. svibnja, 2023.

The Cult, britanska rock-institucija, nedavno je predstavila novi spot za pjesmu "Vendetta X", a sjajan je to uvod u zagrebački koncert na stadionu Šalata, u petak, 30. lipnja. Treći sing s aktualnog albuma "Under The Midnight Sun", "Vendetta X" još je jedan dokaz kreativne snage benda i pokazuje sjajan Astburyjev vokal u pjesmi koja uvodi u mističnost svijeta oko nas. Tema je to koja se proteže kroz novi album, a na spotu u radili s Juanom Azulayem.

Nakon serije sjajnih nastupa po SAD-u, The Cult u Zagreb dolaze u sklopu velike turneje koja ih na krilima novog abuma "Under The Midnight Sun" vodi po Europi i UK. Šest godina nakon nastupa na krcatoj Šalati, legendarni bend dolazi na omiljeni gradski prostor na otvorenom i dalje predvođen osnivačima Ianom Astburyjem i Billyjem Duffyjem.

 

 Kao jedan od najvećih hard rock-bendova svih vremena The Cult su gradili povijest žanra i upisali se u glazbene enciklopedije sa singlovima poput "She Sells Sanctuary", "Rain", "Fire Woman", "Sweet Soul Sister", ili "Lil‘ Devil", "Wild Flower". Veliki open-air spektakl na Šalati bit će prilika za proći kroz četiri desetljeća karijere jednog od najboljih rock-bendova. Aktualni, jedanaesti album, potvrđuje da su The Cult kultno ime rocka, a mediji se slažu u tome. Metal Planet Music novi album naziva trijumfalnim dok Ghost Cult Mag kaže da njime bend potvrđuje da je vrhunski. Ultimate Classic Rock hvali osam pjesama i vječni fenomen Duffyjevih gitara i Astburyjevog baritona, Louder Sound kaže da se Cult vraća najboljoj verziji sebe, a Pop Matters da "Under The Midnight Sun" pripada u ključne albume benda.

The Cult su osnovani 1983., i u samo nekoliko sezona postali globalna senzacija predvođeni Ianom Astburyjem, jednom od najprepoznatljivijih figura rock-glazbe. Glavnu ulogu u njihovom izričaju odigrao je postpunk goth oplemenjen duhovima The Doorsa, Led Zeppelina, kao i AC/DC-a te misticizmom Indijanaca koji su prisutni kao stalna Astburyjeva inspiracija u tekstovima. Prvi album "Dreamtime", iz 1984., lansirao je bend u UK-u, a uslijedio je album "Love", nesumnjivo jedan od najvažnijih uradaka u povijesti rock-glazbe. Treći album "Electric" nastavio je uspjeh benda uz hard rock-zvuk, stvorio golemu fan bazu u Americi te uletio na popis top 40 albuma. Uslijedio je trijumfalni "Sonic Temple" s "Fire Woman" i "Sweet Soul Sister", koji su ga katapultirali među najboljih deset američkih albuma.

The Cult je nakon objave albuma "Ceremony" i istoimene kompilacije hitova uzeo pauzu, a 2001. označava povratak Astburyja i The Cult na albumu "Beyond Good and Evil", nakon čega su uslijedili "Born into This" i "Choice Of Weapon". Nasljednik "The Hidden City" odveo ih je na svjetsku turneju, dok ih najnoviji album "Under The Midnight Sun" još jednom stavlja u glazbene enciklopedije. Ulaznice su dostupne u Eventimu po cijeni od 43 eura, a na dan koncerta bit će 47 eura. T.K.

Tanja Kvorka
The Cult u Zagreb dolaze u sklopu velike turneje na krilima novog abuma “Under The Midnight Sun”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana