Svijet
OSVETA ZA KIJEV

Ukrajina pokrenula veliki napad dronovima na Moskvu, Rusija tvrdi da su svi oboreni
Objavljeno 30. svibnja, 2023.
Putin: Ukrajinski napad dronovima je pokušaj zastrašivanja i provociranja Rusije

Ukrajina je u utorak izvela jedan od svojih najvećih napada bespilotnim letjelicama na Moskvu, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su sve one uništene dok su se približavale glavnom gradu Rusije.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su dvije osobe ozlijeđene, od kojih je jedna hospitalizirana. Stanari dvaju stambenih blokova bili su evakuirani, ali su se kasnije vratili.
"Rano jutros, kao rezultat napada dronovima, došlo je do manje štete u nekoliko zgrada", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. "Nitko nije teže ozlijeđen", dodao je.

 

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje nešto što izgleda kao da je oboren dron i oblak dima koji se uzdiže iznad horizonta Moskve.
Zračne luke u Moskvi ostale su otvorene.
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je dronove poslao Kijev, ali da su svi uništeni, javljaju ruske novinske agencije.
Ruski zastupnik Maksim Ivanov rekao je da je to bio najozbiljniji napad na Moskvu od nacističkih napada tijekom Drugog svjetskog rata, rekavši da nijedan građanin sada ne može izbjeći ono što je "nova stvarnost".
"Ili ćete pobijediti neprijatelja jedinstvenom šakom ili će neizbrisiva sramota kukavičluka, kolaboracije i izdaje progutati vašu obitelj", rekao je.


Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama unutar Rusije posljednjih su tjedana sve intenzivniji. New York Times je izvijestio da američke obavještajne službe vjeruju da Ukrajina stoji iza napada dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca.
Ukrajina nije javno priznala pokretanje napada na ciljeve unutar Rusije.
Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je da je više dronova oboreno te da je došlo do manje štete zbog pada olupine, ali nije rekao koliko je dronova napalo.
Telegram kanal Baza, koji ima dobre izvore među ruskim sigurnosnim službama, rekao je da je oko 25 dronova napalo Moskvu. Ruska televizija citirala je neidentificirani izvor iz ministarstva unutarnjih poslova koji je rekao da je oboreno više od 10 dronova.
Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, rekao je na Telegram kanalu da je nekoliko dronova oboreno dok su se približavali Moskvi.

 

Putin: Ukrajinski napad dronovima je pokušaj zastrašivanja i provociranja Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je ukrajinski napad dronovima na Moskvu bio pokušaj zastrašivanja i provociranja Rusije i najavio jačanje protuzračne obrane oko glavnog grada.

Rusija je objavila da je osam dronova ciljalo civilna područja Moskve i moskovske regije, s više od 21 milijun stanovnika, u ranim jutarnjim satima u utorak, ali su oboreni ili preusmjereni posebnim elektroničkim ometačima.

Putin je napad, koji je doveo 15-mjesečni rat u Ukrajini u srce Rusije, opisao kao teroristički odgovor koji je uslijedio nakon što je Rusija napala sjedište ukrajinske vojne obavještajne službe prije nekoliko dana.

Putin je rekao da je Ukrajina izabrala put pokušaja "zastrašivanja Rusije, ruskih građana i napada na stambene zgrade".

"Ovo je očito znak terorističke aktivnosti", rekao je.

Ojačat će se protuzračna obrana oko Moskve, glavnog grada najveće svjetske nuklearne sile koji je već zaštićen opsežnim sustavom ranog upozoravanja, najavio je ruski predsjednik.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika zanijekao je da je Kijev izravno umiješan u napad na Moskvu, ali je rekao da Ukrajina s uživanjem prati što se ondje događa.

"Naravno da nam je drago gledati i predviđati povećanje broja napada. No naravno da izravno nemamo ništa s tim", rekao je Mihajlo Podoljak. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana