Svijet
NAKON LOKALNIH IZBORA

Sukobi prosvjednika i vojnika KFOR-a na sjeveru Kosova, više ozlijeđenih
Objavljeno 29. svibnja, 2023.

BEOGRAD/ZVEČAN - Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima. Ima ozlijeđenih. Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Portal Kosovo online javlja da je najmanje dvoje Srba ranjeno, od kojih jedan mladić teže iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

Portal beogradskih Večernjih novosti, pozivajući se liječnike u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, tvrdi da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo "više od 50 građana" s ozljedama od šok bombi, gumenih metaka i bojevog streljiva. Jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrijelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama "u fazi dijagnostike".

Beogradski mediji javili su da će se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras obratiti javnosti te da će se uputiti "na administrativnu liniju" s Kosovom gdje će "provesti noć s vojskom i odatle pratiti situaciju".

Agencija Tanjug izvijestila je da je njezin novinar ozlijeđen kad mu je šok bomba pala pod noge, da ima bolove u nozi i blago krvarenje.

Prema izvješću Radija Slobodna Europa (RSE), njihov snimatelj potvrdio je da je vidio i ozlijeđene vojnike KFOR-a.

Kako javlja reporter Kosovo online s lica mjesta, "situacija je iznimno napeta".

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, na kojima je od oko 45.000 upisanih birača glasalo tek nešto više od tri posto.

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini - SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske - zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtija da poduzme korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je kako "postoji dogovor o deeskaliranju situacije", ali da ne zna kako se to može ostvariti.

"Smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici (općina na sjeveru) svakodnevno rade u općinskim zgradama. Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi", poručio je veleposlanik SAD-a, ali nije rekao da li je Kurti prihvatio tu preporuku ili ne.

(Hina)

MORH: Hrvatski vojnici ne sudjeluju u sukobu na Kosovu niti su ozlijeđeni

Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su dio međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO saveza u Kosovu (KFOR), nisu sudjelovali u sukobu do kojeg je u ponedjeljak došlo na sjeveru zemlje niti je itko od njih ozlijeđen, objavilo je hrvatsko ministarstvo obrane.

Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

"Pripadnici HRVCON-a ne sudjeluju u sukobu na Kosovu. Hrvatska kontinuirano prati situaciju i u kontaktu je sa zapovjedništvom KFOR-a i saveznicima", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u nedjelju Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom, nakon što je u petak izbio sukob između kosovske policije i prosvjednika koji se protive albanskim dužnosnicima u područjima s pretežito srpskim stanovništvom.

Sukobi su izazvali reakciju Srbije, koja je svoju vojsku stavila u stanje borbene pripravnosti i približila je granici.

Srbi na sjeveru Kosova ne prihvaćaju proglašenje nezavisnosti od Srbije iz 2008., već i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom.

Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova, a Srbi su većina samo na sjeveru.

HRVCON broji ukupno 151 pripadnika hrvatske vojske, a prvi hrvatski kontingent na Kosovu sastojao se 2009. godine od 20 pripadnika.H

Možda ste propustili...

NJEMAČKO MINISTARSTVO OBRANE

Jačanje vojnih pričuvnih snaga

EU IZBORI NIZOZEMSKA

Timmermans ipak ispred Wildersa