Novosti
PREDSJEDNIK HRVATSKOGA SABORA

Jandroković: 30. svibnja polazišna točka suverene hrvatske države
Objavljeno 29. svibnja, 2023.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, ističući 30. svibnja 1990. kao povijesnu polazišnu točku u stvaranju suverene i neovisne Hrvatske, koja je bila san generacija Hrvatica i Hrvata.

"U hrvatskom kolektivnom sjećanju 30. svibnja 1990. godine ostaje povijesnom polazišnom točkom s koje smo krenuli u stvaranje suverene i neovisne Hrvatske", ističe predsjednik Sabora u čestitki upućenoj svim hrvatskim građankama i građanima.

Jandroković se s ponosom osvrće na putovanje dugo 33 godine - od konstituiranja prvog višestranačkog Sabora i referenduma o državnoj samostalnosti, preko međunarodnog priznanja i pobjede u Domovinskom ratu do danas, kada je Hrvatska u potpunosti teritorijalno povezana Pelješkim mostom i u cijelosti integrirana u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture.

Ističe da članstvo u Europskoj uniji, schengenskom prostoru, europodručju i Sjevernoatlantskom savezu našu Domovinu nesumnjivo čini snažnijom, sigurnijom i otpornijom.

Za rat koji ponovno bjesni na našem kontinentu, kaže da nas posebno snažno podsjeća na cijenu koju je Hrvatska platila za vlastitu državnost.

Jandroković poručuje da ne možemo i ne smijemo zaboraviti kako nam sloboda nije darovana, već se za nju bilo potrebno mukotrpno boriti.

Posebno ističe obavezu obrane demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, vladavine prava, pluralizma, jednakosti i uključivosti koji osnažuju hrvatsko društvo.

Poziva i na predanost u jačanju institucija, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti i okvira za nove gospodarske iskorake, gradeći tako bolju Hrvatsku za buduće generacije.

Svi smo, ističe, pozvani pridonijeti svekolikom boljitku naše Domovine s tim da je posebna odgovornost na onima kojima je povjereno upravljanje državom i zastupanje interesa njenih građana.

Dobrobit svih hrvatskih građana uvijek nam mora biti na prvom mjestu, poručuje predsjednik Sabora u čestitki za Dan državnosti.

(Hina)

Možda ste propustili...

PORAST VODOSTAJA DUNAVA I DRAVE

Stiže vrhunac vodenog vala

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji