Osijek
PRED SPOMEN OBILJEŽJEM HRVATSKIM BRANITELJIMA I STRADALNICIMA DOMOVINSKOG RATA

U Osijeku položeni vijenci u povodu Dana državnosti
Objavljeno 29. svibnja, 2023.

OSIJEK - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata u Osijeku je u ponedjeljak obilježen Dan državnosti.

 Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Župan Ivan Anušić prisjetio se događaja iz 90-tih godina, od prvih slobodnih i demokratskih izbora 1990. godine, koji su prethodili hrvatskoj samostalnosti do Domovinskog rata, koji je Hrvatskoj donio neovisnost, ali uz velike žrtve hrvatskih branitelja i civila.

To nije bilo uzaludno, jer danas imamo samostalnu i neovisnu Hrvatsku, koju moramo nadograđivati i činiti je boljom, za generacije koje dolaze poslije nas, poručio je Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da se danas prisjećamo konstituirajuće sjednice prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora, ali i  svih poginulih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

Njihova hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motivacija za daljnje vođenje jedinica lokalne samouprave, ali i države, poručio je, dodavši da je Hrvatska od tih vremena prošla trnovit put a danas je dio euroatlantskih integracija.

Ocijenio je da je globalne krize lakše prebroditi u društvu najjačih europskih ekonomija.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana