Novosti
GENERALI POKRENUO NOVO IZDANJE NATJEČAJA SME ENTERPRIZE

Održivost je svačija prilika, promovirajte svoj poslovni model
Objavljeno 29. svibnja, 2023.

O važnosti malih i srednjih poduzeća (MSP) najbolje govori podatak prema kojem ona čine 99 posto svih poduzeća u Europskoj uniji, osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru i zaslužna su za više od polovice cjelokupne ostvarene dodane vrijednosti. Koliko je bitna održivost njihova poslovanja prepoznalo je Generali osiguranje koje je u suradnji s poslovnom školom SDA Bocconi u drugom izdanju svoje "Bijele knjige" odgovorilo na pitanje kako i zašto požuriti prelazak MSP-ova na održivo poslovanje.


Kako se, između ostalog, navodi u zaključcima drugog izdanja Bijele knjige SME EnterPRIZE, mala i srednja poduzeća, iako su srž europskih ekonomija, posebno su osjetljiva na izazove koji dolaze s velikim promjenama kao što su javnozdravstvene krize ili geopolitičke krize, a posebice one koje dolaze s neumoljivim klimatskim uvjetima. Ono što može malim i srednjim poduzećima pomoći u osiguranju opstanka je integracija održivog pristupa poslovanju prema ESG modelu s razmotrenim okolišnim, društvenim i upravljačkim učincima i rizicima. U prelasku na održivo poslovanje malim i srednjim poduzećima podršku može pružiti cijeli ekosustav u koji su uključeni donositelji odluka, financijski sektor, ali i akademska zajednica. Navedeno je samo dio zaključaka drugog izdanja Bijele knjige SME EnterPRIZE, zajedničkog projekta Generali Grupe i poslovne škole SDA Bocconi, fokusiranog upravo na europska mala i srednja poduzeća.


 


Istraživači SDA Bocconi Sustainability Laba intervjuirali su više od tisuću malih i srednjih poduzeća kako bi istražili njihov pristup održivosti. Analiza je pokazala kako je 41 posto vlasnika MSP-ova koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo da su već uspostavili strategiju održivosti ili da će to učiniti u bliskoj budućnosti. Međutim, 43 posto njih izjavilo je da nemaju nikakav plan za uspostavu zelenih i društvenih poslovnih praksi.
Ostvarenje ciljeva održivog razvoja zajednička je odgovornost, smatraju u Generali osiguranju. S obzirom na to da institucionalne, organizacijske i individualne prepreke sprječavaju mala i srednja poduzeća u usvajanju strategija održivosti, Bijela knjiga posebno ističe važnost podrške i poticanja MSP-ova na integraciju ekoloških i društvenih aspekata u strategije i poslovanje.



Osim posvećenosti ostvarenju ciljeva održivog razvoja, tvrtke koje su usvojile formalizirani pristup održivosti, s planiranjem i provedbom inicijativa u području zaštite okoliša - uključujući ulaganja u čistu i obnovljivu energiju, projekte energetske učinkovitosti te štednju, ponovnu uporabu ili recikliranje materijala potvrdile su da su postigle brojne koristi, uključujući poboljšanu reputaciju, konkurentske prednosti i ekonomske koristi.


Bijela knjiga posebno ističe značaj ranog ulaganja MSP-ova u održivost jer ih to bolje pozicionira za suočavanje s kompleksnim okolnostima, prepoznavanje i iskorištavanje novih prilika te učinkovito upravljanje rizicima.


Upravo s tim ciljem, Generali Grupa pokrenula je i stratešku inicijativu SME EnterPRIZE koja u prvi plan stavlja heroje održivosti  - male i srednje poduzetnike koji su u svojim poslovnim aktivnostima implementirali značajne inicijative održivosti te predstavljaju inspirativne modele za druge poduzetnike. Ugrađena u strateški plan Generali Grupe "Lifetime Partner 24: Driving Growth", inicijativa SME EnterPRIZE promiče uključiviju i zeleniju ekonomiju u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU. Zahvaljujući tome, osim razmjene primjera dobrih praksi, i hrvatska mala i srednja poduzeća imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade te promovirati svoj poslovni model na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


Do 4. lipnja 2023. moguće su prijave na SME EnterPRIZE na koji se mogu prijaviti mala i srednja poduzeća koja su ujedno i klijenti Generali osiguranja ili Privredne banke Zagreb ili članovi udruge Glas poduzetnika. U sklopu kategorija "Zajednica" i "Okoliš" nagradit će se najbolje održive prakse, odnosno ona poduzeća koja skrbe o održivosti poslovanja i odnosu s dionicima te su fokusirana na dobrobit zajednice i okoliša. Najbolje održiva poduzetnička praksa iz Hrvatske, koja će se potom proglasiti između pobjednika kategorija, bit će predstavljena na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023. Otvorite put vlastitoj priči o održivom uspjehu i prijavite se na natječaj SME EnterPRIZE ovdje.


Uz poruku "Održivost je svačija prilika!" iz Generali osiguranja ističu kako mali i srednji poduzetnici imaju moć pozitivnog utjecaja na realno gospodarstvo i budućnost nadolazećih generacija, osiguravajući dugoročni održivi razvoj.


SME EnterPRIZE, Generalijeva strateška inicijativa posvećena europskim malim i srednjim poduzećima, promiče usvajanje održivih poslovnih modela i potiče javnu raspravu o toj temi. Inicijativa je pokrenuta 2021. povodom obilježavanja Generalijeve 190. obljetnice, a ove se godine vraća u trećem izdanju, a inicijativa se provodi u Hrvatskoj i širom Europe.

"Želimo dati glas herojima održivosti, malim i srednjim poduzetnicima koji su implementirali značajne inicijative održivosti u svojim poslovnim aktivnostima i predstavljaju inspirativne modele za druge kolege poduzetnike, djelujući kao ambasadori održivosti", poručuju iz Generali osiguranja.


Kandidati se na natječaj mogu prijaviti tako da ispune PDF obrazac s podacima o karakteristikama svog poslovnog modela i odaberu jednu od dvije ponuđene kategorije održivosti za prijavu (ili obje), ovisno o području utjecaja njihova poslovanja. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail: sme.enterprize.hr@generali.hr Pobjednike svake kategorije odredit će žiri, u čijem su sastavu istaknuti stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici.

#bijela knjiga #Generali grupa #SME Enterprize #Generali osiguranje

Dijana Pavlović


Sadržaj nastao u suradnji Glasa Slavonije i Generali osiguranja.

Osim poticanja održivosti u poslovanju, Generali nagrađuje:


- Pobjednika svake kategorije u iznosu 4000 EUR/ 30.138,00 HRK bruto i godišnjom Digital only pretplatom za Bloomberg Adria u iznosu 130 EUR/ 979,49 HRK bruto;


- Drugoplasirane projekte u svakoj kategoriji: Poslovnim paketom godišnjeg putnog zdravstvenog osiguranja i menadžerskog osiguranja od nezgode do 2000 EUR/15.069,00 HRK bruto ili ekvivalentnom nagradom i godišnjom Digital only pretplatom za Bloomberg Adria u iznosu 130 EUR/ 979,49 HRK bruto;


- UKUPNOG POBJEDNIKA NATJEČAJA - Najbolje održivu poduzetničku praksu u Hrvatskoj: nagradnim oglašivačkim paketom na Bloomberg Adria platformama u iznosu 6250 EUR/ 47.090,63 HRK bruto i sudjelovanjem na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.

Najčitanije iz rubrike