Sport
EUROPSKO VESLAČKO PRVENSTVO

Braća Sinković zlatna na drugom najdražem jezeru
Objavljeno 28. svibnja, 2023.
Sinkovići osvojili sedmo europsko zlato. Osječka braća Lončarić u dvojcu bez ukupno deseta

Slovensko Bledsko jezero bilo je domaćin Europskog veslačkog prvenstva. Bled je još jednom svjedočio jednoj od najvećih svjetskih veslačkih posada svih vremena, a koje na čamcu imaju oznaku CRO.



Braća Valent i Martin Sinković kao dvostruki olimpijski te čak šesterostruki europski i svjetski prvaci, u što su uračunani i svjetski naslovi u četvercu zajedno sa slavonskim kolegama Damirom Martinom i Davidom Šainom, već su ušla u povijest. Almanasi se dopisuju jer su Sinkovići u Sloveniji sedmi put postali europski prvaci. U dvojcu na pariće trijumfirali su sjajnom završnicom. Na kraju su stazu odveslali u vremenu 6:07.00, sekundu i 25 stotinki ispred Talijana Luce Rombladija i Mattea Sartorija, s kojima su vodili veliku bitku, a na kraju je pobjedu ipak odnijela iskusnija hrvatska kombinacija. Treće mjesto osvojili su Nizozemci Stefan Broenink i Melwin Tweellar (6:10.74).

- Pobjeda je slađa jer je utrka bila ovako tijesna. Talijani su nas stigli i prestigli, ali smo u završnih 400 metara vidjeli da su se potrošili i da više ne odmiču. Znali smo još od lani da imamo dobar sprint ako nam zatreba. Kad smo potegnuli, brzo smo ih slomili - rekao je Valent Sinković.

U novoj pobjedi i novom zlatu uživali su i brojni hrvatski navijači, ljubitelji veslanja koji su odlučili produžiti si vikend i provesti ga u Sloveniji. Nisu gledali samo jednu finalnu utrku hrvatske posade. U A finalu dvojca za veslačice nastupile su sestre Antonija i Josipa Jurković. Bile su vrlo blizu medalje, zauzele su četvrto mjesto s vremenom 7:08.55. Iako su dobro počele utrku, i bile na trećem mjestu veći dio, u finišu su posustale i završile četvrte. Zlato je osvojila posada Rumunjske (6:56.40), srebro posada Nizozemske (6:57,56), a treće su na kraju bile Španjolke (7:03.56). U B finalu nastupila su braća Anton i Patrik Lončarić. Osječani s trenutno zagrebačkom adresom na kraju su bili deseta posada u dvojcima bez. U B finalu zauzeli su četvrto mjesto s vremenom 6:38.46. Zlato su osvojili Švicarci Roman Roeoesli i Andrin Gulich (6:22.34). U poretku samaca naš trostruki osvajač olimpijskih medalja (srebro s braćom Sinković i Šainom u Londonu i u samcu u Riju de Janeiru te bronca u Tokiju u samcu, nap. a.) Damir Martin ukupno je zauzeo 11. mjesto. U B finalu samaca bio je peti s vremenom 7:25.88. Sljedeći veliki izazov za naše najbolje veslači(ce) bit će Svjetsko prvenstvo, koje će se početkom rujna održati u Beogradu, na Adi Ciganliji. Tamo će se dijeliti vize za Olimpijske igre u Parizu, gdje će Sinkovići, bude li zdravlja, krenuti po svoje treće uzastopno olimpijsko zlato.

Krešimir Lacković
Valent Sinković

europski prvak

Bilo je jako teško, uvjeti nisu bili najbolji zbog valova i vjetra. No morali smo pobijediti na “domaćem” terenu, koji mi je najdraži nakon Jaruna. Došlo je puno navijača, bodrili su nas ljudi na startu i tijekom utrke, puno ih je bilo i hvala im na tome.

Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike