Svijet
ŽESTOK UDAR NA PRIJESTOLNICU

Ruski napad bespilotnim letjelicama na Dan Kijeva
Objavljeno 28. svibnja, 2023.

Rusija je pokrenula više zračnih napada na Kijev tijekom noći u, po riječima dužnosnika, najvećem napadu bespilotnim letjelicama na grad od početka rata, dok se ukrajinska prijestolnica u nedjelju pripremala za proslavu godišnjice svog osnutka.

Za ovaj prvi smrtonosni napad na Kijev u svibnju i 14. napad od početka mjeseca dužnosnici su rekli da su sustavi protuzračne obrane oborili najmanje 40 bespilotnih letjelica koje su se kretale prema Kijevu, pri čemu su krhotine padale i ubile jednu osobu.

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u svibnju kada glavni grad slavi Dan Kijeva, godišnjicu svog službenog utemeljenja prije 1541 godinu. Dan se obično obilježava uličnim sajmovima, koncertima uživo i posebnim muzejskim izložbama – planovi koji su napravljeni i ove godine, ali u manjem opsegu.

''Povijest Ukrajine već je dugo iritantna za nesigurne Ruse", rekao je Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, na svom Telegram kanalu.

Preliminarne informacije pokazuju da je zračni napad bio najveći napad dronovima na Kijev od početka ruske invazije u veljači 2022., poručio je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave. Rusija je u napadu koristila bespilotne letjelice Shahed, iranske proizvodnje, dodao je.

Reuters nije bio u mogućnosti neovisno potvrditi tu informaciju.

"Danas je neprijatelj odlučio 'čestitati' građanima Kijeva Dan Kijeva uz pomoć svojih smrtonosnih UAV-ova (besposadnih letjelica)", naveo je Popko na Telegramu. "Napad je izveden u nekoliko valova, a zračna uzbuna trajala je više od pet sati", dodao je.

Gradonačelnik Vitalij Kličko izvijestio je da je žrtva 41-godišnjak. Vojna uprava priopćila je da su najmanje dvije osobe ozlijeđene.

Nekoliko četvrti Kijeva, daleko najvećeg ukrajinskog grada s oko 3 milijuna stanovnika, stradalo je u noćnim napadima, rekli su dužnosnici, uključujući povijesnu četvrt Pečerski.

U zelenoj četvrti Holosivski, u jugozapadnom dijelu Kijeva, krhotine su zapalile trokatno skladište, uništivši oko 1000 četvornih metara građevinskih struktura, izvijestio je gradonačelnik Kličko.

Požar je izbio nakon što su ostaci bespilotne letjelice udarili u nestambenu zgradu od sedam katova u četvrti Solomjanski, zapadno od grada. Četvrt je prometno čvorište željezničkog i zračnog prometa.

U četvrti Pečerski izbio je požar na krovu deveterokatnice zbog pada krhotina dronova, a u četvrti Darnitski oštećena je trgovina, rekli su dužnosnici kijevske vojne uprave na Telegramu. H

Možda ste propustili...

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike