Novosti
PREPOZNAVANJE, PRIHVAĆANJE I SLUŠANJE RANJENIH - U SREDIŠTU

HBK izdala dva priručnika o zaštiti maloljetnika od seksualnog zlostavljanja
Objavljeno 28. svibnja, 2023.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK), u okolnostima koje potresaju Katoličku Crkvu u Hrvatskoj zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, publicirala je dva priručnika kojima je cilj zaštita maloljetnika od zlostavljanja.



Priručnici "Rane zlostavljanja" i "Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika" upozoravaju da moć i društveno-crkveni položaj različitih sudionika igraju ključnu ulogu u razvoju zlostavljanja. Priručnici imaju po šezdesetak stranica, oba su se izvorno pojavila kod Nacionalne službe za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije, a HBK ih je preveo na hrvatski i učinio digitalno dostupnima na svojoj mrežnoj stranici.

Priručnik "Rane zlostavljanja" nastoji odgovoriti na brojna pitanja, između ostaloga, gdje se događa zlostavljanje, kada nastaje, koje su mu karakteristike i s kakvim posljedicama za žrtve. Oblikovan je s pedagoškim i informativnim pristupom koji može pomoći učiteljima, odgojiteljima i pastoralnim radnicima da shvate strašnu stvarnost zlostavljanja. Priručnik ističe da u središtu i na početku svakoga promišljanja i razumijevanja te problematike mora biti prihvaćanje, prepoznavanje i slušanje ranjenih osoba. Crkva se treba odmah suočiti u svim stvarnostima i na svim razinama s problemom zlostavljanja maloljetnika, što iziskuje ponovno čitanje, reviziju i provjeru pošasti i patnje zloporabe moći, savjesti i seksualnog zlostavljanja, koje provodi i crkveno osoblje, kaže se. To uključuje reviziju i obnovu teoloških, duhovnih, pastoralnih koncepata i kanonskoga prava, karizmi i ciljeva crkvenih udruga, institucija i organizacija, redovničkih zajednica, instituta posvećenog i apostolskog života, novih oblika posvećenoga života, crkvenih pokreta i raznih skupina u Crkvi. Priručnik izlaže problem u devet kraćih poglavlja: što je seksualno zlostavljanje, značenje i definicija seksualnog zlostavljanja, žrtve i mjesta seksualnog zlostavljanja, karakteristike zlostavljanja, posljedice za žrtvu, osoba koja zlostavlja i značenje zlostavljanja u Crkvi danas i drugo. Zlostavljanje se ne može objasniti kao pojedinačan čimbenik neovisan o okruženju i uvjetima. Također, ne može se objasniti ni kao izolirana činjenica ili isključivo zbog prilike koja mu je pogodovala ili ga je izazvala. Ono se javlja unutar asimetričnog odnosa u određenom okruženju koje ga priprema, dopušta i, u najgorem slučaju, štiti i brani, kaže se i naglašava da moć i društveno-crkveni položaj različitih sudionika igraju ključnu ulogu u razvoju zlostavljanja. Nije dovoljno ukloniti neke ljude s njihovih mjesta – to se svakako mora učiniti - jer je problem u sustavu. Suočeni sa seksualnim zlostavljanjem, zloporabom moći i savjesti, trebamo proširiti svoj pogled, navodi priručnik riječi pape Franje iz pisma čileanskim biskupima 2018.

Dijana Pavlović
SIGURNO OKRUŽJE ZA ODRASTANJE
Priručnik “Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika - za roditelje, učitelje i pastoralne radnike” ističe da bez pretenzije na sveobuhvatnost zagovara uspostavu sigurnog okruženja za najbolje odrastanje i sazrijevanje malenih. Očito je da neka praktična rješenja nisu dovoljna ako kod svih pastoralnih suradnika ne postoji odlučna svijest o vlastitoj ulozi svjedoka vjere i odgojitelja. Svatko tko ima odgovorne uloge u Crkvi u područjima koja uključuju maloljetnike mora voditi računa o kriterijima za odabir onih koji se brinu o maloljetnicima u Crkvi i koji su uključeni u njihovu formaciju.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om