Novosti
BOŽINOVIĆ: SLUČAJ IMA MEĐUNARODNU DIMENZIJU

Policijska zasjeda za riječke bombaše
Objavljeno 28. svibnja, 2023.

Primorsko-goranska policija uhitila je osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke, od kojih je posljednja odjeknula u noći na nedjelju, 28. svibnja.



Oko pola sata nakon ponoći eksplodirala je nepoznata naprava na Pećinama u Rijeci, a dvije su osobe, hrvatski i njemački državljanin, koje su sumnjiči za postavljanje, uhićene, izvijestila je u nedjelju Policijska uprava primorsko-goranska. Ozlijeđenih nije bilo. Osumnjičene osobe su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, zatekli policijski službenici ispred trgovačkog centra u Kostreni, pokraj Rijeke, gdje su ostavile eksplozivnu napravu. Osumnjičenici su sa sobom imali i treću eksplozivnu napravu. Policija osumnjičeni dvojac povezuje s eksplozijom 21. svibnja na Vežici u Rijeci. Tada se oko 23:45 dogodila eksplozija ispred tamošnjeg trgovačkog centra. Oštećeno je staklo na vratima trgovačkog centra, a također nije bilo ozlijeđenih osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju da su slučajevi podmetanja eksplozivnih naprava na riječkom području očito povezani te imaju međunarodnu dimenziju, dodavši da je policija uhićenjem dvaju sumnjivaca uklonila neposrednu opasnost. Ministar je izjavio da se radi o policijskom postupanju koje je počelo nalaženjem naprave kod hotela Ambasador u Opatiji još u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra. "Te su akcije očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje", rekao je ministar Božinović, dodavši kako je nedjeljni rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog policijskog rada. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove, i djelatnicima primorsko-goranske policije. "Praktično su oni od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju", rekao je ministar novinarima. Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija u noći na nedjelju riješila.

Prema neslužbenim informacijama, motivi tih osoba nisu politički, nego se vjerojatno radi o svojevrsnom pritisku povezanom s poslovnim odnosima.

Hina/D.Pav.
STALNE PRIJETNJE
Upitan za slučaj uhićenja osoba povezanih sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava u Rijeci, premijer Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije. “Prijetnje su kontinuirane i ne treba ih podcjenjivati. Imate ljude na političkom prostoru koji podcjenjuju prijetnje”, rekao je, podsjetivši na napad na Banske dvore.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove