Novosti
PREMIJER O KRITIKAMA POREZNE REFORME:

Plenković: Vlada je pronašla način da se povećaju plaće onih s nižim primanjima
Objavljeno 28. svibnja, 2023.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je realno da oporba kritizira Vladinu poreznu reformu, no Vlada je pronašla način za povećanje plaća građana s nižim primanjima i omogućila zadržavanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, koji su narasli za milijardu eura.

"Brojni sugrađani, osobito oni s nižim plaćama, nisu u okviru zahvata poreza na dohodak. Pronašli smo način kako da direktnom odlukom vlade povećamo plaće i njima, što dosad nije bio slučaj", rekao je Plenković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Država će, kazao je, uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i na taj način omogućiti više novaca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak.

"Što se tiče jedinica lokalne samouprave - ako je jedna vlada ikada razumjela koliko je važno partnerstvo između jedinica lokalne samouprave i vlade to je naša Vlada, u pogledu fiskalne i funkcionalne decentralizacije", ustvrdio je.

Ponovio je kako su prihodi lokane samouprave u mandatu njegove Vlade narasli za milijardu eura a posebno je bio vidljiv rast prihoda s 2021/2022., kada su svi veliki gradovi imali rast prihoda od 30 do skoro 60 posto od poreza na dohodak i prireza.

Od tog prihoda, ističe, nitko im ništa nije uzeo, a suficit države za prošlu godinu od 0,4 posto temeljen je upravo na višku prihoda jedinica lokalne i područne samouprave.

"Opaska o tome da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne ne stoji. Nju se brzo razoruža kad se pogledaju brojevi", ocijenio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako je Vlada uložila u politiku regionalnog razvoja toliko da svi krajevi Hrvatske dobiju poticaj središnje države za ulaganja kroz nacionalna sredstva, javna i državna poduzeća ili europskim sredstvima kroz višegodišnje strateške okvire. H

Možda ste propustili...

ZA PROJEKTE JAVNE INFRASTRUKTURE

Urbani razvojni fond HBOR-a u provedbi

OD 12 KANDIDATA KOJI CE PREDSTAVLJATI HRVATSKU

Izabrano četvero novih europarlamentaraca

POLJOPRIVREDNI STROJEVI PRISILNO PARKIRANI

Kiša u Slavoniji i Baranji zaustavila je žetvu ječma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji