Regija
PREKO ERASMUSA+ IZ UKRAJINE U VUKOVAR

Hvale i kolege i predavače, žele obići što više gradova
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Oduševljene uvjetima studiranja, Olena po drugi put u Vukovaru
VUKOVAR - U okviru programa Erasmus+ u Vukovar su početkom ožujka došle tri djevojke iz Ukrajine: Diana Seleheina, Kateryna Tkach i Olena Marynina.

Studentice trgovine bit će do kraja semestra na Veleučilištu "Lavoslav Ružička", gdje slušaju kolegije po vlastitom izboru koji su srodni s onima koje imaju na matičnom fakultetu. Oleni je ovo drugi boravak u gradu na Dunavu budući da je prošle akademske godine također semestar provela obrazujući se na vukovarskom veleučilištu.

- Prošle mi je godine bilo teško jer je moja zemlja napadnuta i došla sam sama. Ovoga sam puta dobila priliku doći s prijateljicama, što je odlično. Vratila sam se u grad koji mi je poznat, a doći ovdje iz velikog grada kakav je Kijev mi je kao svojevrstan odmor, jer sam rođena u manjem gradu. I studenti i predavači odlični su i imam priliku upoznati mlade ljude iz svih krajeva Hrvatske koji ovdje studiraju - rekla nam je Olena, koja je prošle godine bila koautorica na znanstvenom radu na međunarodnoj konferenciji, što znači kako je na vukovarskom veleučilištu aktivno uključena u znanstveno-istraživački rad.

Diana je naglasila kako, osim usvajanja novih znanja što im je osnovni motiv, imaju priliku upoznati hrvatsku kulturu, tradiciju i način života ne samo u Vukovaru već i okolnim gradovima, a želja im je prije povratka u Ukrajinu posjetiti neki od gradova u Dalmaciji.

- Presretna sam jer su doista svi ljubazni prema nama i voljni nam pomoći. Predavanja su zanimljiva i puno će nam koristiti u nastavku obrazovanja, a potom i u radu - navela je Diana.

Kateryna je istaknula odličan društveni život, kao i sjajne uvjete koje imaju u Studentskom domu "Leopold".

- Upoznale smo velik broj kolega studenata, svi nam pomažu u upoznavanju grada i lijepo se družimo. Uključene smo u sve studentske aktivnosti, idemo na studijska putovanja, bile smo u Vinkovcima i Osijeku. Uz studentske obveze imamo i dovoljno slobodnog vremena, želimo obići što više gradova kako bismo upoznale Hrvatsku i vratile se u Ukrajinu s novim znanjima, ali i što više lijepih uspomena na ove dane - poručila je Kateryna.

Budući da je njihova zemlja i dalje izložena ruskoj agresiji, djevojke su navele kako su s obitelji i prijateljima u redovitom kontaktu, naglasivši kako se nadaju da će rat što prije završiti.

Dane u Vukovaru, kako su rekle, zauvijek će pamtiti i rado preporučiti prijateljima da posjete Hrvatsku ili, baš kao i one, provedu semestar u gradu na Dunavu.

Dragana Korpoš
KOMUNIKACIJOM SE RAZVIJAJU I UČE
Olena je istaknula kako hrvatski jezik gotovo posve razumije, što joj uvelike olakšava svakodnevnu komunikaciju. Diana i Kateryina nastoje svladati što je moguće više hrvatskog jezika, a nastavu u Vukovaru imaju na engleskom jeziku, kojim se odlično služe.

Kako je pojasnila Sanja Gongeta, prodekanica na vukovarskom veleučilištu koja na dva studija predaje trgovačko pravo, studenti iz inozemstva u okviru tog predmeta slušaju europski i hrvatski zakonodavni okvir i dobivaju širinu koju možda u svojoj zemlji ne mogu dobiti jer slušaju samo nacionalni zakonodavni okvir.

- Podupiremo odlazak naših studenata u inozemstvo kako bi doživjeli novo nastavno i interkulturno iskustvo, no jednako tako volimo čuti iskustva onih koji nam dolaze. Međusobno komunicirajući svi učimo i razvijamo se - poručila je.

Kateryna je istaknula odličan društveni život, kao i sjajne uvjete u Studentskom domu “Leopold”

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike