Crna kronika
VOZILO JE BILO PREKRCANO

33-godišnjak u autu prevozio 12 ilegalaca iz Kine
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Krijumčarenje ilegalaca, nema nikakve dvojbe, svakodnevna je pojava u Brodsko-posavskoj županiji. Ilegalni migranti u većini slučajeva čamcima prelaze rijeku Savu, koja je granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nakon što stupe na hrvatsko tlo, dolaze u kontakt s vozačem, koji ih potom, naravno za novac, prevozi u smjeru Zagreba. Jedan takav događaj spriječen je u petak navečer, a broj pronađenih ilegalaca iznenadio je i policijsku patrolu.

Kako stoji u priopćenju PU brodsko-posavske, obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, policajci su u petak oko 23:15 u Slobodnici zaustavili i prekontrolirali automobil nacionalnih registracijskih oznaka Bosne i Hercegovine kojim je upravljao 33-godišnji državljanin BiH. U unutrašnjosti vozila (u prtljažniku, na prednjem i stražnjem sjedalu) bilo je 12 osoba (tri muškarca i devet žena) koje su nezakonito ušle u Hrvatsku.

Prilikom zaustavljanja na parkiralištu vozač osobnog automobila pokušao je pobjeći, no policajci su ga u tome spriječili i uhitili zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 33-godišnjak prema dogovoru i uputama s nepoznatim osobama iz Bosne i Hercegovine, a s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi, u automobil preuzeo strane državljane (državljane Narodne Republike Kine) koji su nezakonito preko Save iz Bosne i Hercegovine ušli u Republiku Hrvatsku, te da ih je namjeravao prevesti do Zagreba. Policijski su službenici u subotu osumnjičenika uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega je doveden sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji je 33-godišnjaku odredio istražni zatvor, te je u 18:40 predan u zatvor u Požegi.

Prema stranim državljanima provest će se postupak u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike