Kultura
PANONSKI FESTIVAL KNJIGE

Osječani i gosti dugo su čekali ovakav događaj
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Sjajnih pet dana druženja s autorima, kupnje knjiga i zabavnih sadržaja za sve generacije

Zadnja utakmica NK Osijeka na Gradskom vrtu bila je u susjedstvu Panonskog festivala knjige u sportskoj dvorani, odmah pokraj stadiona. Iako zvuči da nemaju veze jedno s drugim, to nije posve točno. Na Festivalu su posjetitelji mogli kupiti brojnu sportsku literaturu, kao što su primjerice naslovi "Tempo, Slavija" i "Život na gradskom vrtu" Tomislava Buljubašića, ali i brojne druge knjige na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu.



Pretposljednjeg dana Festivala posjetitelji su se mogli družiti s Galebom Markom, uživati u radionici i pogledati izložbu lego-setova te upoznati ekskluzivne naslove i lego-figurice. GISKO je organizirala radionicu crtanja 3D olovkama i to u dva termina, a tu su bile i pričaonice i radionice za najmlađe posjetitelje. U Galriji KAT Kulturnog centra Osijek izloženi su radovi poznatog hrvatskog akademskog slikara, ilustratora i grafičara Hrvoja Marka Peruzovića. Izložba je dio popratnog programa Festivala.

Održana su i dva panela, "Rat u Ukrajini - Važnost solidarnosti" i "Filozofija vina: Tribina o Beli Hamvasu". Književnih poslastica nije nedostajalo: Zoran Žmirić stigao je sa svojim najnovijim romanom "Hotel Wartburg", a Vladimir Arsenijević predstavio je roman "Duhovi", završnicu tetralogije "Cloaca Maxima". On predstavlja uzbudljiv književni kaleidoskop naše stvarnosti u rasponu od čitava tri stoljeća.

Peti dan Festivala zaokružio je potragu za knjižnim blagom, ali je donio i nekoliko zanimljivih susreta s autorima. Prvi je bio Bruno Šimleša, koji je predstavio svoju knjigu "(P)ostati zdrav - Kako da srce i um postanju tvornica lijekova", u kojoj autor propitkuje tradicionalni koncept ideje zdravog života sveobuhvatnim pristupom zdravlju, stavljajući jednak naglasak na osjećaje, misli i fizičku spremu. Potom je uslijedilo predstavljanje suvremenih priča okupljenih oko naslova "Panterin sjaj". Priče su to Krisztine Tóth, jedne je od najcjenjenijih mađarskih pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica, koje otvaraju vrata iza kojih, mislili smo, nema ničega. No, autorica maestralno hvata trenutke života, pokreće emocije, a onda ih izvrne te nam pokaže da iza vrata ima još mnogo toga. Na glavnoj je pozornici bila i Diana Šetka, autorica koja u svojoj knjizi rekonstruira život i karijeru Arsena Dedića kroz sjećanja njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture, glazbe, estrade i medija. Završni dan iz susjedstva je u Osijek doveo i Katarinu Čeliković, koja je posjetiteljima rekla nešto više o "Časopisu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata".

Tijekom cijelog Festivala djeca i mladi mogli su uživati u brojnim programima, a tako je bilo i petoga dana, kada je za njih pripremljeno malo programsko finale. Redom su to bile lutkarska predstava za djecu "Postolar i vrag"; oslikavanje slikovnice, radionica ilustracije s poznatim i priznatim umjetnikom Draženom Jerabekom te "LEGO: nevjerojatan svijet zadataka, priča i mašte", a Festival je u Dječjem kutku programski zatvorila projekcija filma "Duh u močvari", snimljenog prema romanu Ante Gardaša.

Ako je suditi po interesu, posjetitelji prvog Panonskog festivala knjige u Osijeku dugo su čekali ovakav događaj. Sav ovaj "metež" oko knjige, čitanja, promocije naslova i susreta s autorima razveselio je kako organizatore tako i nakladnike, no više nego sigurno posjetitelji su uživali u novim naslovima i bogatim sadržajima. Sve to organizatore naravno čini sretnima, jer, čini se, misija je uspjela. Festival i sajam knjige, kulturni događaj posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije započeo je svoju, nadamo se, dugačku priču. T.K.
Festival je u Dječjem kutku programski zatvorila projekcija filma “Duh u močvari”

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike