Zdravlje
AMERIČKO ISTRAŽIVANJE:

Zaslađena pića povećavaju vjerojatnost ranije smrti
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 trebale bi zaslađene napitke zamijeniti kavom, čajem i vodom kako bi smanjile potencijalno preranu smrt, pokazalo je američko istraživanje. Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal (BMJ), otkrila je da je takva jednostavna izmjena navika povezana s nižom stopom od prijevremene smrti od posljedica kardiovaskularnih bolesti i ostalih uzroka. Stručnjaci, među kojima i oni s američkoga harvardskog Medicinskog fakulteta, analizirali su podatke o 15.486 ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 (74 posto ispitanika činile su žene prosječne dobi od 61 godine). Upitnikom je provjereno što su ispitanici konzumirali od napitaka, a podaci su ažurirani svake dvije do četiri godine. U 18 i pol godina praćenja sudionika istraživanja u njih 3447, ili 22 posto, razvile su se kardiovaskularne bolesti, a evidentirano je 7638, ili 49,3 posto, smrtnih ishoda.

Podaci su pokazali da je među ispitanicima koji su konzumirali najviše zaslađenih pića uočena petinu veća vjerojatnost od ranije smrti zbog bilo kojeg zdravstvenog razloga. U onih koji su pili veće količine vode uočen je 23 posto manji rizik od preuranjene smrti, u osoba koje su konzumirale veće količine kave (do šest šalica dnevno) zabilježen je 26 posto manji rizik od preuranjene smrti, među osobama koje su konzumirale veće količine čaja on je bio 21 posto manji, a 12 posto bio je manji u ispitanika koji su pili mlijeko s manje mliječne masti.

Kad su posrijedi kardiovaskularne bolesti, pokazalo se da je konzumiranje zaslađenih napitaka povezano s 25 posto većim rizikom od razvoja te skupine bolesti i 29 posto većim rizikom od smrtnog ishoda od posljedica kardiovaskularnih komplikacija. Manji je rizik uočen i kada su ispitanici konzumirali kavu s mlijekom s niskim udjelom masti. Autori studije ističu da je riječ o opservacijskoj studiji, a ne uzročno-posljedičnim dokazima.

Zaključuju da je ipak dobro zamijeniti konzumaciju zašećerenih napitaka, napitaka zaslađenih umjetnim sladilima, voćnih sokova ili punomasnog mlijeka kavom, čajem i običnom vodom jer je takvo ponašanje "povezano s nižom smrtnošću od bilo kojeg zdravstvenog stanja". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana