Zdravlje
PRIRODNA LJEKARNA ZA SVAKOGA

Ljekovito bilje može popraviti raspoloženje
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Neki od mogućih uzroka bezvoljnosti i depresije su manjak nutrijenata, nasljeđe, nagle promjene, bolesti, smrt u obitelji
Većina ljudi povremeno proživljava stanja bezvoljnosti, tjeskobe, čak i blage depresije, no neki u njih zapadnu na dulje vrijeme i ne vide izlaz. Neki od mogućih uzroka bezvoljnosti i depresije su manjak nutrijenata, nasljeđe, nagle promjene, bolesti, smrt u obitelji... Kod žena okidač mogu biti i hormonske oscilacije, osobito prije i za vrijeme mjesečnice te u postmenopauzi. Osim primjene biljnih antidepresiva, preporučuje se i pojačati prehranu folnom kiselinom i cinkom, jer oni također djeluju protiv depresije. Među hranu bogatu folatima pripadaju, primjerice, grah, leća, avokado, tamnozeleno lisnato povrće i suncokretove sjemenke. Namirnice bogate cinkom su bučine, chia i konopljine sjemenke, punozrnate žitarice, mahunarke, orašasto voće, kvinoja, avokado..
Timijan je pun triptofana i litija
Timijan je pun triptofana, esencijalne aminokiseline koja sudjeluje u stvaranju hormona sreće te litija, koji je stabilizator raspoloženja i pomaže kod manije i depresije. Unapređuje i kvalitetu sna, ublažava tjeskobu i depresiju.

Čaj od ružmarina
Ružmarin je antidepresiv i anksiolitik te da poboljšava memoriju i kvalitetu sna. Od svježeg ili sušenog ružmarina možete pripremati čaj. Zakuhajte vodu pa u nju dodajte 2-3 žličice listića ružmarina na pet minuta.

Lavanda za miran san
Lavanda ima vrlo povoljan učinak kod uznemirenosti, tjeskobe i blage depresije. Možete piti čaj od lavande, ili se pak inhalirati njezinim uljem. Sušenu lavandu, kao i njezino eterično ulje, možete dodavati i u svoje kupke - to će vas umiriti i relaksirati.

Gospina trava ili kantarion, narodni lijek
Kantarion, ili gospina trava, narodni je lijek protiv depresije, tjeskobe i potištenosti, a poboljšava i san. Kuhajte 1-2 šalice čaja svaki dan tijekom nekoliko mjeseci. U vruću vodu dodajte 1-2 žličice sušene biljke te ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i popijte.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike