Novosti
TRETMANI USPJEŠNI DO 98 %

Komarci prijete iz Kopačkog rita i s poplavnih područja
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Dragan Vulin: Tretirajući područja drugih općina štitimo prvenstveno građane Osijeka

Učinkovitost do sada obavljenih tretmana sa ciljem suzbijanja komaraca relativno je dobra, ocijenio je u petak zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin dodajući kako se prosječno, na svih 12 postaja gdje postoje klopke za komarce i gdje Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ OBŽ) radi monitoring, kreće oko 86 posto dok je u nekim mjestima dostigla učinkovitost i od 98 posto.



Tijekom 22. i 23. svibnja odrađeni su tretmani iz zraka i sa zemlje na području cijelog Osijeka i prigradskih naselja. Ovi tretmani su prvi puta napravljeni u tako kratkom razdoblju s obzirom na to da su tako, ako se obuhvati cijeli grad za kraće vrijeme, učinkovitiji jer, slikovito pojašnjeno, "komarci ne mogu bježati iz kvarta u kvarta".

"Stanje od 25. svibnja koje prati NZJZ OBŽ-a pokazuje koncentraciju komaraca značajno boljom no još uvijek je koncentracija komaraca u Kopačkom ritu i oko Bijelog Brda i poplavnog područja sjeverno od Sarvaša izrazito velika. U posljednje vrijeme smo, iz različitih izvora, čuli kako nije potrebno tretirati područja koja se nalaze unutar administrativnih granica drugih općina. Prigovaralo nam se da trošimo novce građana Osijeka da bismo nekom drugome pomagali, a na kartama Google Mapa jasno je vidljivo koliko su neka područja iz kojih dolaze ogromne brojke komaraca bliže području Osijeka nego administrativnim sjedištima tih općina", pojasnio je Vulin napominjući kako se tu radi o granicama općina Petrijevci, Darda, Bilje i Bijelo Brdo. Istaknuto je područje Halaševa, koje je puno bliže Retfali i Josipovcu nego Dardi, iako je administrativno dio Općine Darda. Naime, i brojke monitoringa pokazuju da su koncentracije komaraca u Halaševu vrlo bliske onima u Kopačkom ritu. "Iz tih razloga više je nego opravdano tretirati i područje izvan administrativnih granica Osijeka radi zaštite prvenstveno naših građana. Svjesni smo da, ako ne budemo išli izvan okvira granica Osijeka, borba sigurno neće biti učinkovita tako da smo potpuno otvoreni za suradnju i s drugim jedinicama lokalnih samouprava, ali i sa strukom, kako bi našli najbolje rješenje", zaključio je Vulin.

Najavio je i tri nove preporuke NZJZ-a OBŽ i to za larvicidno tretiranje u naredna dva dana. "Riječ je o području Halaševa i Višnjevca, sjeverni šumski dio, Podravlje u dijelu koje je sada poplavljeno i treća preporuka je na području Sarvaša sjeverno do naselja. Zbog sadašnjeg stanja na području Osijeka nije izdana nova preporuka za adulticivno tretiranje", rekao je. Vulin je obznanio da su prošle srijede na području Halaševa odrađeni pokusni tretmani dronovima.

"iguran sam da će u godinu ili dvije biti uobičajeno da se teško dostupna područja tretiraju pomoću dronova koji se koriste za zaštitu bilja i pametnu poljoprivredu. Vjerujem da će se takvim načinom i značajno povećati učinkovitost jer su problemi kod larvicidnih tretmana područja koja su nedostupna čak i amfibijama, a tretmani iz zraka su upitni zbog guste vegetacije, poručio je Vulin.

Tomislav Prusina
NAJUSPJEŠNIJI TRETMANI U NEMETINU
Najveća učinkovitost dosadašnjih tretmana vidljiva je na području Nemetina gdje je dostigla odličnih 98 posto. Prije tretmana na toj je postaji NZJZ-a OBŽ-a utvrđena je brojka od 19.304 komaraca da bi nakon tretmana brojka iznosila 541 ulovljeni leteći napasnik. Najmanja učinkovitost, od 60,3 posto zabilježena je na nadzornoj postaji Josipovac gdje je prije tretmana bila zabilježena brojka od 335 komaraca a nakon tretmana 133.