Svijet
VUČIĆ ZAPOVJEDIO VOJSCI DA PODIGNE BORBENU SPREMNOST

Washington osudio incidente na sjeveru Kosova i upozorio Prištinu
Objavljeno 26. svibnja, 2023.

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije kosovske vlade, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken u povodu najnovijih incidenata na sjeveru Kosova, naglasivši da su kosovske vlasti poduzele nasilne mjere unatoč savjetima SAD-a i europskih partnera.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je Vojsci Srbije da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.


Vojska je prema zapovijedi započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar obrane Miloš Vučević, dodavši da je naložen "hitan pokret prema administrativnoj liniji s Kosovom". Vučević je, uključivši se s ulice u središtu Beograda za provladinu televizijt TV Pink, ocijenio da događaji na sjeveru Kosova, "gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra" i da to "ugrožava sigurnost svih u regiji". Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti Vučićevu naredbu i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana. Jasno je da se provodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, rekao je.

Nakon lokalnih izbora, koje su Srbi bojkotirali, novi gradonačelnik trebao je tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade Općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti. Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla u zgradu Općine Zvečan, pošto je prethodno ispred, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok-bombe. U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici primljeno je desetak osoba s ozljedama zbog toga, ali i s ozljedama od udaraca tijekom upada pripadnika Kosovske policije u zgradu Općne, kažu liječnici. Pružena im je pomoć i imaju lakše ozljede.

Do prosvjeda dolazi nakon masovno bojkotiranih lokalnih izbora. Oko 50.000 Srba koji žive u četiri općine na sjeveru Kosova nije glasalo na lokalnim izborima 23. travnja, prosvjedujući jer njihovi zahtjevi za većom autonomijom nisu ispunjeni, što je nova prepreka mirovnom sporazumu iz ožujka. Odaziv na izbore bio je 3,47 %, a lokalni Srbi rekli su da neće surađivati s novim gradonačelnicima tih općina, koji su svi iz stranaka etničkih Albanaca, jer ih ne predstavljaju. Prethodno je policija u Prištini priopćila da pomaže tim gradonačelnicima da uđu u općinske urede. Blinken je u priopćenju ocijenio je da su aktivnosti kosovskih vlasti "snažno i nepotrebno podigle napetosti", potkopavajući napore SAD-a da pomognu u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Te će aktivnosti "imati posljedice po naše bilateralne odnose s Kosovom", naglasio je Blinken i pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da prekine te akcije, a obje strane da se suzdrže od bilo kakvih daljih aktivnosti koje bi dodatno potakle tenzije i sukobe.

Potez kosovskih vlasti je ranije u petak osudio i EU. Sukobi su "izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina", rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Kosovska vlada izvjestila je u petak zemlje tzv. kvinte - SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju - da je odlučila preuzeti općinske objekte na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila suglasnost za tu akciju, objavio je danas portal Albanian post iz Tirane.

Vučić je na skupu svojih pristaša u Beogradu u petak rekao da su zemlje kvinte osudile akcije Prištine, ali "tek nakon što su zavšili posao"

Prema navodim prištinskih medija, u Prištini su se večeras sastali kosovski premijer Albin Kurti i zapovjednikom Kfora  Angelo Michele Ristuccia.

Desna oporba u Beogradu današnje incidente vidi kao "potpuni krah kosovske politike" predsjednika Aleksandra Vučića i vladajuće većine. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba